ON MiLYARLARCA DOLARLIK ARTIRILMIŞ GERÇEKLiK

Japon video oyun ve donanımları üreticisi Nintendo, 6 Temmuz’da sadece üç ülkede çıkardığı Pokemon Go oyunuyla tozu dumana kattı. Ülkelerinde henüz çıkmasa da bir yolunu bulup akıllı telefonlarına oyunu yükleyip, sokak sokak yollara düşen on milyonlarca oyuncu, şirketin piyasa değerinin üç hafta içinde iki katına, yani 42.5 milyar dolara kadar çıkmasına yol açtı. Bir Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) uygulaması olan Pokemon Go’nun alamet-i farikasını araştırıyoruz.

Halil Aktaş

shutterstock_451334077

Nintendo aslında efsaneleşmiş bir video oyun ve oyun konsolu üreticisi. Super Mario oyununu birçok kuşak hatırlayacaktır. Kendine has oyun konsolları ile uzun yıllardır sadık bir oyuncu kitlesini korumuş, ancak önce Sony’nin PlayStation’ı ve ardından Microsoft’un Xbox’ının rekabeti ile Japonya’da olmasa bile dünyada önemli olarak gerilemişti. Ta ki elinizde el feneri gibi tutularak hareketi algılayan araçlarla oynan Nintendo Wii oyun konsoluna kadar… Wii tüm dünyada oyun oynama alışkanlıklarına el kol, hatta vücut hareketlerine duyarlılık getirerek bir yenilik getirmişti. Şirketin hisseleri Wii ile önemli bir çıkış yapsa da son beş yıldır, özellikle de Japonya dışındaki pazarda PlayStation ve Xbox’ın hayli gerilerine düşmüştü.

20 YILDIR TÜKENMEYEN BİR EFSANE
Şirketin kaderini 20 yıllık mazisi olan Pokemon’un basit bir mobil oyunu bir anda değiştirdi. Pokemon, 1990’ların ortasında ortaya çıkan ve bir hayli popüler olan bir Game Boy oyunu idi. Game Boy’lar Nintendo’nun unutulmaz mobil oyun makinesidir. Oyun, Ash adındaki bir çocuğun, her biri kendine özgü güce sahip olan Pokemon adı verilen yaratıkları yakalayıp eğiterek, başka Pokemon sahipleriyle özel arenalarda çarpışmasını konu alan bir senaryoya sahipti. Pokemon, İngilizce Pocket Monster yani cep canavarları kelimelerinin bileşimden oluşuyor. Bu çizgi karakterleri yaratan Game Freak ile farklı bir oyun geliştirici şirket olan Creatures şirketi ve Nintendo bir araya gelerek 1996 yılında Pokemon Company’i kurdular. Pokemon oyunu o kadar büyük bir çıkış yakaladı ki, 20 yıldır halen süren ile işbirliğine girerek video oyunu, çizgi film serisini, kart oyunlarını geliştirdiler ve bir hayli de satış yaptılar. Oyun bugüne kadar 200 milyon kadar kopya sattı. Bugünlere kadar 19’uncu sezonu 16 Temmuz 2016’da biten bin kadar bölüme ulaşan çizgi filmi serisi ve 20’ye yakın sinema filmi çekildi. Oyuncaklarından eşyalarına kadar asıl parayı telifli ürünlerden kazandılar. Pekomon şirketinin verilerine göre bugüne kadar ürün haklarından (franchise) 46.3 milyar dolar gelir elde ettiler. Bu gelirler Mario oyunundan sonra dünyadaki ikinci en büyük gelir elde eden karakter olmayı başardı.
Ancak belli bir kuşağın büyümesiyle oyunun ve çizgi filmin modası da birçok ülkede geçmeye başladı. İnternet, yüksek çözünürlüklü konsol oyunları, iPad ve akıllı telefonların dünyasında Pokemon, 20 yıllık tarihi ile ufak ufak oyun dünyasının efsaneleri arasına karışmaya başlıyordu. Ama daha temelde 20 yıl önce Game Boy ile mobil bir oyun olarak ortaya çıkan Pokemon, akıllı telefonların gelişmiş teknolojileri ile yeniden mobil oyun dünyasında dengeleri değiştirecek ve yeni kuşakların da gönlünü kazanabilecek miydi? Ama nasıl?

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ağustos 2016 sayısında….

Dikkat çekenler...