YENi FiKiR ÜRETMEDE ‘NE OLMASA OLUR?’ YAKLAŞIMI

Son yılların en devrimci fikirlerinin hepsi Silikon Vadisi’nden çıkmadı. Walkman, Southwest Airlines ve iPhone. Bu birbirine benzemez markaların ortak tek bir noktası var. O da hepsinin “Ne olmasa olur?” sorusunun yanıtında gizli.

İlter Utku

shutterstock_137586770

Her girişimci ya da inovatör yenilikçi fikirleri ortaya atarken olmadık farklı yerlerden esinlenirler. İnovasyonun doğası gereği bazen iki farklı disiplinden fikirler devşirilirken kimi zaman da İnovatör bazen sorunları bir fırsat olarak görerek bu durumdan yeni fikirler üretmeye çalışırlar. Bazen de yapmaları gereken tek şey sadece “ne olmasa olur” şeklinde bir soru sormaktır. İşte o soru bazen öyle bir çığır açıcı bir fikrin ortaya çıkmasına neden olur ki sormayın gitsin. Yani zaten varolan ve kullanılmakta olan bir ürünün, hizmetin ya da özelliğin kullanılmaması dünyada büyük bir dönüşüm yaratan fikrin ortaya çıkmasına neden olabilir. İşte karşınızda dünyada büyük dönüşüm yaratan “muhteşem” örnekler…
SONY WALKMAN: HOPARLÖRLER VARKEN, KİM KULAKLIKLA MÜZİK DİNLEMEK İSTER?
1963 yılında, Philips Electronics “kasetçalar” adı verilen yeni bir ses kayıt cihazı tasarlamıştı. Çok geçmeden şirketler dünya genelinde portatif kayıt cihazları ve büyük boyutlu müzik setleri tasarlayarak karlı bir işe giriştiler. O zamanlar portatif müzik çalarlar omuzda taşınarak genellikle yüksek sesle dinlenirdi. Walkman bu sorunu ortadan kaldırdı. Aslında Walkman başlarda Sony için başarısız bir proje olarak rafa kaldırılmıştı. Fakat şirket sahiplerinden Masaru Ibuka’nın farklı bakış açısı dünyaca ünlü Walkman’in doğuşuna zemin hazırladı. Mühendisler bu yaşlı adamın keçileri kaçırdığını düşünüyordu. Kaydedemeyen bir kayıt cihazı yapmanın ne mantığı olabilirdi ki? Hoparlörler varken, kim kulaklıkla müzik dinlemek isteyebilirdi ki? Sony, hoparlörlerden ve kayıt fonksiyonundan vazgeçerek, tüketicilerin yanlarında taşıyabilecekleri kasetçalar yapabileceğini düşünmüştü. Sony kurucusu Akio Morita’nın konuyla ilgili sözleri şöyleydi: “Gün boyunca müzik dinlemek isteyen genç insanları her anlamda tatmin edecek bir ürün bu. Gittikleri her yere onu da götürecekler ve kayıt yapmak gibi işlevleri tamamen akıllarından çıkaracaklar.”
Gerçekten de artık Walkman sayesinde, artık sadece oturarak değil, yürürken ve koşarken de müzik dinlenebiliyordu. Sony, Walkman ile müziği ayağa kaldırmıştı.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mayıs Sayısında…

Dikkat çekenler...