HER EVDE BiR CASUS VAR!

Wikileaks 8 bin 761 gizli belgeyi ‘Vault 7’ operasyonu adı altında yayınlayarak, CIA’in siber casuslukta kullandığı araçları ifşa etti. 2013-2016 yılları arasına ait güvenlik açıklarının istismar edilmesiyle oluşturulan bu kodlar, akıllı telefonlardan akıllı otomobillere kadar tüm internet bağlantılı cihazları hedef alıyor. CIA’in siber casusluk kapasitesiyle yapabileceği şeyler, hem bireysel mahremiyet hem de devlet güvenliği açısından büyük bir tehdit oluşturuyor

Melih Bayram Dede

Wikileaks founder Julian Assange speaks on the balcony of the Ecuadorean Embassy in London, Friday, Feb. 5, 2016. A U.N. human rights panel says Assange, who has been squirreled away inside the Ecuadorean Embassy in London to avoid questioning by Swedish authorities about sexual misconduct allegations, has been "arbitrarily detained" by Britain and Sweden since December 2010. The U.N. Working Group on Arbitrary Detention said his detention should end and he should be entitled to compensation. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) ORG XMIT: LKW108

Wikileaks, ‘Vault 7’ (Kasa 7) operasyonuyla 2013-2016 yılları arasına ait 8 bin 761 CIA belgesini yayımladı. Son sızıntı bugüne kadar kulaktan kulağa yayılan, siber güvenlik şirketi uzmanlarının uyarılarıyla zaman zaman gündeme gelen ama ‘aslında bilinen’ iddiaların kanıtlanması açısından önemli. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlardaki mikrofon ve kameraların uzaktan çalıştırılabileceği, böylece ses ve görüntü kaydı yapılabileceği biliniyor, ancak bunlar şimdiye kadar şehir efsanesi gibi kulaktan kulağa dolaşıyordu. Wikileaks’in son sızıntısı, bu yöntemlerin CIA tarafından sistematik olarak kullanıldığını gösterdi.
4 Ekim 2006’da Julian Assange tarafından kurulan WikiLeaks, devletlerin bireyleri gözetim altına almasına karşı faaliyet gösteriyor. Wikileaks’in ele geçirdiği bilgi ve belgeleri ifşa ederek, devlet gözetimine dikkat çekme çabalarının son halkasına, 7 Mart’ta ‘Vault 7’ operasyonuyla şahit olduk. Sıfır Yılı (Year Zero) isimli ilk bölümü yayınlanan belgelerin Virginia eyaletindeki Langley kentinde yer alan CIA Siber İstihbarat Merkezi’nde bulunan yüksek güvenlikli bir ağdan elde edildiği ifade ediliyor.

EN BÜYÜK İFŞA OPERASYONU
‘Vault 7’, WikiLeaks’in Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’ye yönelik en büyük ifşa operasyonu olarak değerlendiriliyor. Milyarlarca kişinin iletişimine kulak kabartan sadece CIA değil. WikiLeaks’e göre bu casusluk operasyonunda CIA, İngiliz elektronik istihbarat kurumu GCHQ başta olmak üzere müttefik istihbarat servisleriyle çalışıyor. Belgeleri kimin ifşa ettiğini açıklamayan WikiLeaks, belgelerde kodlar ve isimlere yer verilmeyeceğini duyurdu. WikiLeaks, belgeleri, CIA’in yetkilerini aşıp aşmadığının tartışılması için yayınladığını savunuyor.
Elde edilen belge ve yazılım kodlarının, CIA’in dinleme kapasitesinin önemli bir bölümünü oluşturduğu belirtiliyor. Milyonlarca satır yazılım kodunun sızması CIA’e büyük darbe olarak nitelendirilirken, gizli servis çalışanları ve kamu personelinin bu kodlar ile gözetim yazılımlarını önlem almadan birbirleriyle paylaşmasının da bu sonucu doğurduğu ifade ediliyor. WikiLeaks’e göre, Vault 7 operasyonuyla CIA, yakın geçmişte kullandığı kötü niyetli yazılımlar, virüsler, truva atları, silahlandırılmış ‘sıfır günü’ istismarları ve kötü amaçlı yazılıma dayalı uzaktan kumanda sistemlerini içeren siber saldırı cephanelerinin büyük bölümü üzerindeki kontrolünü kaybetti.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan 2017 sayısında….

Dikkat çekenler...