İki dünya savaş geçiren yaşlı gezegenimizin çilesi bitmemiş olacak ki askeri rekabet son yıllarda uzaya da sıçradı. Tarihin ilk uzay savaşının taşları aşama aşama, sakin ama kararlı şekilde diziliyor. Uzaya hakim olanın dünyaya da hakim olacağını gören ülkeler, uzay ordularının kullanacağı yüksek teknolojili silahları geliştirip testlerini dahi yaptı. Artık birinci uzay savaşı sadece bir zaman meselesi.
Ender Okuşluk
Geçtiğimiz 18 Haziran’da ABD Başkanı Donald Trump’ın “Savunma Bakanlığı’na ‘Uzay Gücü’ kurması emri verdim” açıklaması, 1980’lerde yapılan eski bir tartışmayı tekrar gündeme getirdi. ABD eski Başkanı Ronald Reagan’ın Yıldız Savaşları projesi gündemdeyken sorulduğu gibi: Uzay yeni bir savaş alanı mı oluyor? Bu soruya başka sorular da eklemek de mümkün. İnsanlık bir uzay savaşı için uygun silahlara sahip mi? Ülkelerin bu konuda geçmiş çalışmaları ve yeni projeleri nelerdir? Uzaydaki bir çatışmanın günlük hayatımıza etkileri neler olabilir? İşaret fişekleri son yıllarda atılan uzaydaki hâkimiyet mücadelesinin sıcak bir çatışmaya evrilme ihtimali aslında yeni bir olgu değil. Bu kaygıyla oluşturulan Dış Uzay Anlaşması’na, Türkiye dahil 104 ülke taraf olmuştur. Bu anlaşma uzay, Ay ve diğer gök cisimlerinde nükleer veya diğer türden kitle imha silahları yerleştirilmesi ve depolanmasını yasaklamaktadır. Dış Uzay Anlaşması’nda belki de bilinçli olarak bırakılan bir boşluk ise bugünkü “uzayda savaş” korkusunun
temelini oluşturuyor. Kitle imha silahlarını yasaklayan anlaşma, konvansiyonel silahlara ise üstü örtülü olarak izin veriyor. Bu da uzayda klasik patlayıcılı bombaların veya lazer silahlarının kullanılabilmesinin önünü açıyor. Askeri doktrinlerinde “uzayda önceliğimiz barış” kavramını savunsalar da Çin ve Rusya’nın, uzayda kullanılabilecek silahlar geliştirdiği biliniyor. ABD ise aynı yoldan giderek barış söylemiyle uzay araçlarını düşürebilecek lazer testlerini aynı anda yürütüyordu. Trump’ın yönetim tarzında ise iki yüzlülük en azından ABD açısından ortadan kalktı.
TRUMP’IN UZAY ORDUSU KİMİ VURACAK?
Trump’ın asıl hedefinin Çin ve Rusya olduğu kendi beyanıyla da sabit. Ancak Çin oyuna yeni dahil olan bir aktör olduğu için bu oyunda asıl hedef durumunda. Zira Rusya, Sovyetler’den miras kalan bir uzay savaşı potansiyeline zaten sahip. Çin’i hedef tahtasına yerleştiren ise yaptığı bir deneme. Çin 11 Ocak 2007 tarihinde kendisine ait yörüngedeki Feng Yun-1C meteoroloji uydusunu, yerden attığı bir füzeyle başarılı bir şekilde imha etti.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Eylül 2018 sayısında…