Son dönemde 700 dolar seviyelerinden 1327 dolar seviyelerine kadar yükselen Bitcoin, en çok getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Hisse senedi piyasalarının duraksız yükselişi, tahvil piyasasında balon oluşumu korkusu, merkez bankalarının yasaklayıcı politikaları yatırımcıları merkezi bir otoriteye bağlı olmayan varlıklara yöneltiyor.
Ebru Çolak
Bankasız ve devletsiz para birimi Bitcoin, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasından sonra en iyi performans ortaya koyan sanal para birimi oldu. Son dönemlerde oldukça dalgalı seyreden Bitcoin, geçtiğimiz ay 700 dolar seviyelerinden 1327 dolar seviyelerine çıktı. Bu yükselişte asıl kırılma ABD seçimleri, Ortadoğu’daki gelişmeler ve Çin’in likidite pompalamaları oldu. Özellikle altının, dolar ve avro bazında makul bir prim yapamadığını düşünecek olursak Bitcoin’deki bu performans kayda değer. Ancak uzmanlara göre son aylarda hisse senedi piyasalarının duraksız yükselişi, altın ve petrol fiyatlarındaki dengesizlik ve tahvil piyasasında balon oluşumu yatırımcıları alternatif varlıklara yönlendiriyor. Ayrıca dünyada bazı merkez bankalarının yasaklayıcı politikaları da kişileri Bitcoin gibi hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmayan varlıklara yönlendiriyor. Bu nedenle uzmanlar Bitcoin’in kullanımının yaygınlaşmasıyla fiyatının da talebe bağlı hızla arttığını belirtiyor.
Bununla beraber uzmanlara göre Bitcoin’in en kötü özelliği ise fiyatının aşırı dalgalı olması. Kapital Fx araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Bitcoin’e olan talebin bir kısmının Çin’den çıkmaya çalışan paradan oluştuğunu söylüyor. “ İşlem hacmi BIS verilerine göre neredeyse sıfıra yakın. Çin sermaye kontrollerini sıkılaştırırsa çok sert geri dönüşler oluyor. Çin’den para çıkışı Merkez Bankaları politikalarına karşı kendini güvene alma ihtiyacı, finansal inovasyon gibi unsurlar sonucu Bitcoin’de hareketler görebiliriz” diyor. Ekonomist Beste Naz Köksal ise Trump’ın Bitcoin’e olumlu baktığını söylüyor. Köksal “ Çin her alanda ABD’ye rakip çıkmaya başlıyor. Bitcoin veri madenciliğinin tamamen Çin’in elinde olması bu alanda pasta payı almak isteyen ABD’nin Bitcoin’e sıcak bakmasına neden oluyor. Trump’ın bu temada Bitcoin görüşü olumlu” ifadelerini kullanıyor.
BİTCOİN’E AİT VERİLER ÇİN’İN ELİNDE
Bitcoin ABD başta olmak üzere Türkiye, İran, Güney Afrika, Balkan ülkeleri dışındaki tüm Avrupa’da yasal durumda. Çin’de ise tartışmalı kategorisinde. Avrupa Birliği ve Euro’nun geleceğine yönelik endişelerin artması Bitcoin’in elini güçlendiriyor. Bitcoin’in değer kazanıp kaybetmesi Çin’in ekonomisini etkiliyor. Çünkü Bitcoin’e ait veriler Çin’in elinde. Bitcoin’in değer kazanması aslında Çin’i olumlu etkilerken, ABD’yi olumsuz etkiliyor. Yani dijitalleşen bir dünyada kur savaşları artık sanal para üzerinden de yapılabilir. Erkan, 2020’ye kadar fiyatların stabilleşeceğini belirtiyor ve “Analizlere göre 2020 yılına kadar Bitcoin / USD fiyat volatilitesi ortalaması EUR/ USD ve Altın / USD ortalamalarına doğru çekilecek ve fiyatlar daha stabilleşecek. İşte o zaman gerçek anlamda bir piyasa oluşması mümkün olabilecek ve bu durumda işlem yapmak kolaylaşacak” diye ekliyor.
BİLGİSİ OLMAYAN BİTCOİN’DEN UZAK DURMALI
Marketwatch’e konuşan Crypto-Compare CEO’su Charles Hayter, Bitcoin’in altın ve hazine tahvillerinin yanında değerleneceğini savunuyor. Bazı uzmanlar yeterli bilgisi olmayanların da bu siber para biriminden uzak durması gerektiğini savunuyor. Siber para birimi, siber saldırı hack gibi kurumsal açıdan bazı riskleri de barındırıyor. Zira Mt.Gox, Bitfinex ve Bitstamp gibi şirketler hack saldırıları ile müşterilerine ait milyonlarca dolarlık Bitcoin çaldırdılar. Bu yüzden Bitcoin alım satımı yapan online işletmeler güvenliğe önem vermek zorunda. Köksal, Türkiye’deki kurumsal firmaların Bitcoin kullanabilecekleri alanın olmadığını ve en azından halka arz şirketlerin Bitcoin kullanmaya başlamadan önce kendi kur risklerini daha yaygın kullanılan hazine kâğıtları, vadeli kur sözleşmeleri ile yapmaları gerektiğini söylüyor. Erkan ise bu siber para biriminin çok dalgalı bir piyasası olduğunu ve kurumsal yatırımcıların bunu bir hedge aracı olarak kullanmasının mümkün olmadığını belirtiyor. Erkan, “ Bitcoin’in siber saldırı gibi zararlarda başvurulacak mekanizma eksiği var ve gönderen ve alıcının kimliği de gizli tutulduğundan yasa dışı para transferine de olanak sağlıyor” diyor.