NASA’nın Mars’ta sıvı halde su bulunduğunu resmen açıklaması ile gözler tekrar Kızıl Gezegen’e, çevrildi. Hatta oraya insan gönderme, daha ötesi insan kolonileri kurma projeleri bile konuşuluyor.
Halil Aktaş
NASA geçen ay Mars’ta sıvı halde su bulduğunu resmen açıklayarak insanlık için yeni bir yolculuğun kapısını aralamış olabilir. Su bulundu henüz kaynak yok! Şimdi; bilimkurgu hikayelerde gördüğümüz Mars’ta insan yerleşimi için kolları sıvayanlar, 100 milyarlarca dolara varan kaynağı bulmaya çalışıryor.
Daha baştan söyleyelim, bu işin Mars’ta patates yetiştirip satarak olmayacağı ortada. Matt Demon’un oynadığı Ridley Scott’un son filmi ‘Marslı’da bir botanikçi olan astronot patates yetiştirerek hayatta kalıyordu. Her ne kadar Mars patatesi en azından koleksiyoncular ve gurmeler için bir değer haline gelebilir olsa da Mars’ta 10 binlerce insandan oluşan koloni kentleri kurmaya yetmesi imkansız.
Marslı filminin gösterime girmesine sayılı günler kala NASA’nın Mars’ta sıvı halde su bulunduğunu resmen açıklaması bilimkurgu severlerin gözünü tekrar Kızıl Gezegen’e, hatta oraya insan gönderme, daha ötesi insan kolonileri kurma projelerine çevirdi.
Aslına bakarsanız Avrupa, Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin Mars projeleri olsa da bunlar henüz insanlı uçuşlar seviyesinde bile değil. Henüz dünya çapında üç önemli insanlı Mars projesi olduğunu söyleyebiliriz.
Bu projelerden ilki NASA’nın Mars’a ilk insanı indirme ve geri getirme projesi. İkinci dikkate değer proje ise PayPal, Tesla Motors, SpaceX gibi milyar dolarlık girişimlere imza atan Elon Musk’ın Mars Colonial’ı. Musk, on yıl içinde Mars gezegenine 80 bin kişilik bir insan kolonisi kurabileceğini açıklamıştı. Üçüncü ve en ilginç proje ise Hollandalı çılgın girişimci Bas Landrop’un Mars One projesi. Bu proje ilginç, çünkü 2025 yılında sekiz gönüllü insanı bir daha geri dönmemek üzere Mars’a yerleştirmeyi planlıyor. Geçtiğimiz ay projeyi 2027’ye ötelediler. Mars One’ın en büyük farkı insanların geri dönmeyecek olması.
Musk 40 milyar dolar arıyor
Mars’a devletler kadar sivil girişimcilerin ilgisinin çığ gibi büyümesi ilginç. Mars’ın bu ilk sivil “yerleşimci” adayları, insanoğlunun en son Amerika kıtasına ulaşarak keşifler çağını başlatması gibi yeni bir dönemin kapısını aralıyor olabilir.
Musk’un en büyük şansı halen Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan bir şirketi var. Kendi roketleri var. SpaceX adındaki şirketini 2007’de kuran Musk asıl çıkışını, iki yıl önce 2025 yılında Mars’ta 80 bin kişilik bir insan kenti kurmayı planladığını açıkladı. Gerçekten tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Ki o zamanlar Mars’ta sıvı halde su bulunduğu resmen açıklanmamıştı. Gidiş dönüş için uzay araçlarının geliştirilmesi, Mars’ta yerleşim birimlerinin inşası ve terraforming (gezegen biçimlendirme) için 40 milyar dolar kadar bir para gerektiğini açıkladı.
Musk’a göre insanoğlu açısından bu kadar büyük bir adım için bu kadar para, çok da uçuk bir miktar değil. Hatta kişi başına 500 bin dolar bilet fiyatı koyarak Mars’a yerleşimini finanse etmeyi bile düşünüyor. Bilet fiyatını yüksek bulanlar için, emeklilik parasını Miami’de bir villaya gömüp derinizin buruşmasını beklemekten çok daha ucuz ve çok çok daha eğlenceli olduğu kesin, gibi bir yorum da yaptı. Musk, Mars konusunda kararlı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk sivil ticari uzay uçuşunu başarıyla yapan Falcon dokuz roket sistemini, tek seferde 100 kişiyi ve 100 ton yükü Mars’a taşıyacak ve yeniden kullanılabilecek şekilde inşa etmeye başladı. Raptor adı verilen ve metan yakıt kullanan bu yeni roketlerin 2020 yılında kullanılabilir hale gelmesi hedefleniyor. Mars’ta metanın bol bulunan bir malzeme olması dönüş yolculuğu için önemli bir avantaj sağlayacak. Musk, Mars Colonial’ı yakında borsaya da açmayı planlıyor. Mars’ta koloni kurmak için borsadan finansman sağlamak gerçekten ilginç bir girişim olarak tarihe geçebilir.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Kasım sayısında……