SARI KIZ GERi DÖNER Mi ?

Küresel ekonomik kaygılar altına talebi artırdı. Sarı madenin ons fiyatı 1200 doların üzerine çıkarken, yılbaşından bu yana yüzde 14 yükseldi. Olumlu beklentiler güçleniyor.

Ümit Sinan

An employee arranges gold jewellery in the counter as her arm is reflected in the mirror at a gold shop in Wuhan, Hubei province, China, in this August 25, 2011 file photo. REUTERS/Stringer/Files

Altın uzun süredir beklenen geri dönüşünü yapmış gibi gözüküyor. Küresel ekonomiye yönelik endişeler şubat ayında altına olan talebi artırırken, ayın ilk yarısındaki sıçrama ile altın fiyatları yüzde 12 değerlendi ve son bir yılın en yüksek seviyesi olan ons başına 1234 dolara çıktı.
2016 yılına 1060 dolar dip seviyeden başlayan altın fiyatları, 14 Ocak’taki 1074 dolardan itibaren bir ay içinde sürekli yükseldi. Altının onsu 25 Ocak’ta 1100 dolar seviyesini aştıktan sonra, 5 Şubat’ta 1157 doları gördü. Özellikle Şubat’ın ikinci haftasında hareketlenen altın, 1200 dolar barajını da geçti. Ayın ikinci Perşembe günü 53 dolarlık artış ile 1248 dolara çıktı. Ancak ilerleyen günlerde bu hızla yükselişi hazmedemeyen altın geri çekilme yaşadı ve 17 Şubat’ta 1210 seviyesinden kapandı. Böylece geçen Kasım ayından Şubat başına kadar 1050-1100 dolar arasında dip seviyede dalgalanan altın fiyatları yılbaşından 17 Şubat’a kadar yüzde 14 değer kazandı.
Dünya borsalarında yaşanan gerilemeler, yılbaşından şubat ortasına kadar S&P 500 Endeksi hisselerinin yaklaşık yüzde 10 değer yitirmesi, Çin Borsası’nın son 7 ayda yüzde 46 gerilemesinin yanında ABD Merkez Bankası’nın Ocak ayında faiz artırımı yapmaması ve doların değer kaybetmesi yatırımcıların altına olan güvenini yeniden güçlendirdi.
Küresel ekonomik yavaşlama, doların değer kaybetmesi, gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD tahvillerinin verimliliğinin son bir yılın en düşük seviyesine inmesi gibi nedenler altının yükselişe geçmesini sağlarken, bazı ülkelerdeki negatif faiz politikası da altına talebin artmasına neden oldu. Japonya merkez bankasının büyümeyi hızlandırmak için sıfır faiz oranı uygulamaya başlaması ve İsveç, İsviçre, Danimarka’da da faizlerin negatif bölgeye çekilmesi, yatırımcıların paralarını hükümet tahvillerinden çekerek, altın ya da altına dayalı menkul değerlere yöneltmesine neden oluyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mart Sayısında…

Dikkat çekenler...