ABD BAŞKANI DONALD TRUMP, HİNDİSTAN ZİYARETİNDE, YENİ DELHİ YÖNETİMİYLE YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLARLIK BİR SAVUNMA ANLAŞMASI İMZALANACAĞINI BELİRTTİ. TRUMP, TERÖRLE MÜCADELEDE HİNDİSTAN İLE ‘ÇOK OLUMLU ŞEKİLDE’ ÇALIŞTIKLARINI SÖYLERKEN, HİNDİSTAN’DA YOĞUN PROTESTOLARA NEDEN OLAN YENİ VATANDAŞLIK YASASI KONUSUNDA YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI. ZİYARET ESASEN, İKİ ÜLKENİN, ÇİN’İN ASYA’DA ARTAN HAKİMİYETİNİ ÖNLEMEYE YÖNELİK MÜTTEFİKLİĞİNİ PEKİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORDU.
DUYGU BULKAN
ABD Başkanı Donald Trump’ın şubat ayındaki Hindistan ziyareti çok ses getirdi. Aynı zamanda Trump’ın Hindistan’a ilk resmi ziyareti olma özelliği taşıyan görüşme, Hindistan’daki tartışmalı yeni vatandaşlık yasasına karşı şiddetli protestoların gölgesinde geçti. Trump, söz konusu vatandaşlık yasası konusunda yorum yapmaktan kaçındı ve iç mesele olduğu gerekçesiyle bu konuda konuşmak istemediğini söyledi.
Trump’ın ziyareti, Müslümanlar hariç büyük Güney Asya dinlerine mensup mültecilere vatandaşlık yolunu açan yeni yasalara tepki olarak geçen yıl aralık ayı ortalarında başlayan ulusal çaptaki protesto kriziyle karşı karşıya olan Modi için zor bir dönemde gerçekleşti. Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir’in özerkliğinin iptal edilmesi ve yıkılan Babri Camisi’nin bulunduğu bölgede bir Hindu tapınağı inşa edilmesi kararları, Müslümanlarla ve Hindistan’ın seküler kökenlerini savunanlar arasında öfkeye yol açmıştı.
Söz konusu görüşme iki ülkenin ‘stratejik ortaklığını’ güçlendirmeyi kapsıyor. Her ikisi de Çin’in Asya’da artan etkisi konusunda endişeli. Asya’da Çin yerine kendisinin hegemonik bir güç olarak yükselmesini arzulayan Hindistan, Trump yönetiminin Çin karşıtı tutumunu memnuniyetle karşılıyor. Delhi’deki stratejistler, ABD ve Hindistan’ın, Çin’in Asya’da artan hakimiyetini önlemeye yönelik ortak hedefleri olan doğal müttefikler olduğunu söylüyor. ABD’nin Çin’e karşı, Hindistan’a bölgedeki diğer tüm güçlerden daha fazla ihtiyacı olacağı düşünülüyor.
YENİ SAVUNMA ANLAŞMASI YOLDA
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitü’sünün (SIPRI) 20152019 raporuna göre, Hindistan Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı. Trump, bu ziyaretinde ABD’nin Hindistan’la 3 milyar dolar değerinde Amerikan helikopteri ve diğer teçhizat satışını içeren yeni bir anlaşma imzalayacağını açıkladı.
Savunma ticareti, ABD ve Hindistan arasındaki ilişkide geniş çapta bir yer tutuyor. ABD-Hindistan savunma anlaşmaları geçtiğimiz 10 yıl içinde, 2008’de neredeyse sıfırdan, 2019’da 15 milyar doların biraz üzerine çıkmış bulunuyor.” ABD’nin, savunma alanında Hindistan’ın önde gelen ortağı olması gerektiğine inandığını ifade eden Trump, “Birlikte egemenliğimizi, güvenliğimizi savunacağız, özgür ve açık Hint-Pasifik bölgesini çocuklarımız ve gelecek birçok nesil için koruyacağız” şeklinde konuştu. ABD’nin her zaman yeni gelenlere kucak açtığını ancak sınırlarının terörizme kapalı olduğunu belirten Trump, “DAEŞ yüzde 100 yok edildi ve El Bağdadi diye bilinen canavar kurucusu öldü” dedi. Trump, Hindistan’ı başarılı bir demokrasi olarak niteledi ve iki ülkenin de terörle mücadelede birlikte çalışmaya kararlı olduğunu vurguladı. Trump ayrıca, Afganistan Başbakanı Imran Khan ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile konuşarak, Keşmir konusundaki işbirliği teklifini yinelediğini belirtti. Trump, “Yaptığımız konuşmada bu iki adam arasındaki problemi çözmek için elimden geleni yapacağımı söyledim. Keşmir bu iki ülke arasında büyük bir problem ve bunu çözmeliler” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Hindistan, Kasım 2018’de Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almıştı. Hindistan Başbakanı Nerandra Modi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki geniş çaplı müzakereler sonucu karara bağlanan anlaşma kapsamında, teslimatın Nisan 2023’te tamamlanması bekleniyor.
Devamı Z Raporu Dergisi Nisan 2020 sayısında…