AYRIMCILIK KALKSIN iSTEĞiMiZ ‘TEK KOTA’

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, özellikle Avrupa pazarında transit geçişlerde yaşanan sıkıntılardan şikâyetçi. Batı güzergâhında ayrımcılığı gidermek için başlattıkları hukuk mücadelesinin sonuçlanmasını bekleyen Şener, “Sektörün beklentisi tüm Avrupa Birliği’nde uygulanmasını bekledikleri tek kota” diyor

Ebru Çolak

shutterstock_216585070Lojistik konum itibarıyla çok avantajlı bir yerde olan Türkiye, özellikle karayolu taşımaları için bir üstünlük alanı. Lojistik avantajı arttıkça cazip bir yatırım ülkesi olması gereken Türkiye’nin acil bir lojistik stratejisine ihtiyacı var. Özellikle Avrupa’da transit geçişlerde yaşanan sıkıntılar ve Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’ın transit geçişlerde ekstra ücretler alması sektörün Avrupa pazarında hızlı hareket etmesini engelliyor. Konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan sektör temsilcilerinin beklentisi tüm Avrupa Birliği’nde uygulanacak tek kota sistemi. Zira Türkiye’ye karayolu taşımacılığında tek kota sistemini uygulamak istemeyen Avrupa, havacılıkta ise Türkiye’den tek anlaşma istiyor. Hizmet ihracı ekonomiye ciddi döviz getirme potansiyeli taşıyor. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 50 milyar doları bulan hizmet ihracatının yaklaşık 15 milyar doları lojistik ve taşımacılıktan geliyor. Doğuda ve Batıdaki ciddi ekonomik hareketleri kaçırmamak ve yükün Türkiye üzerinden geçmesini sağlayarak Türkiye’nin bir üretim ve dağıtım üssü olması sağlanabilir.
Türkiye’nin ihracatında yıllarca önemli partneri olan Avrupa pazarında son dönemde yaşanan sıkıntıları Avrupa Adalet Divanına taşıdıklarını anlatan Uluslararası Nakliyeciler Derneği ( UND ) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, tüm Avrupa’da uygulanacak tek bir kota elde edilmesini ve ayrımcılığa artık son verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Şener, özellikle Avrupa pazarında transit geçişlerde yaşanan sıkıntılar ve Gümrük Mevzuatı altyapısına ilişkin sıkıntıların giderilmesini istediklerinin altını çiziyor.
Batı güzergâhı için başlattıkları hukuk mücadelesinin bir an önce sonuçlanmasını isteyen Şener, “Avrupa bize tek kota versin. Son yıllarda yaşanan güvenlik krizi ve çatışmalar nedeniyle bir anda sıfır politikasından her tarafımızın sorunlarla çevrili duruma geldik. Biz Avrupa pazarında daha hızlı hareket etmek istiyoruz. Transit geçişlerde Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’ın ekstra ücretler alması sonucunda konuyla ilgili başlattığımız hukuk mücadelesi de bir an önce sonuçlanmalı” diyor.
Fatih Şener, Avrupa pazarında yaşanan sıkıntıları şöyle anlatıyor. “Türkiye’nin büyük bir ticaret partneri olan Avrupa’yla yıllık yaklaşık 63 milyar dolarlık ihracatımız var ve Avrupa’ya ticaretin bir kısmı da karayoluyla yapılıyor. Avrupa’da birtakım engellerimiz var. Bizim araçlarımız sürekli Avrupa pazarında pay kaybediyor. Bulgaristan, Romanya ve Macaristan bizden ekstra geçiş ücretleri alıyorlar. Oralarda mücadelemiz var davalar açtık ve AB’yi ikna etmeye çalışıyoruz. Amacımız bu ayrımcılığa son vermek. Aynı şekilde Avusturya’da da bizim transit geçiş sorunlarımız var. Almanya’da bizim yıllık 170 bin geçiş hakkımız var. Ancak Avusturya’dan geçiş iznimiz 18 bin. Geri kalanlar için günlerce tren bekliyoruz. Bu da bir ayrımcılık. Biz bununla da ilgili bir mücadele, çalışma başlattık. Avrupa Adalet Divanına dava gitti. Bütün Avrupa ülkelerinde uygulanacak bir karar elde etmek istiyoruz. Gümrük Mevzuatı altyapısına ilişkin iyileşmelerin yapılması da beklenen değişiklikler arasında. Yenilenmesi beklenen Avrupa Gümrük Birliği anlaşmasında malların serbest dolaşım şeklinin de güvence altına alınması isteniyor. Aslında malların serbest dolaşımı sağlanıyor ancak malları taşıyan araçların serbest dolaşım hakkının olmaması Batı’ya daha hızlı hareket etmek isteyen sektörün en önemli sorunları arasında. Sektörün beklentisi tüm Avrupa Birliği’nde uygulanmasını bekledikleri tek kota. Avrupa bize tek bir kota versin ve bu kota Bulgaristan, Romanya ve Macaristan dahil tüm Avrupa’da geçerli olsun. Çünkü bu ülkeler bunu şantaj olarak kullanabiliyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan sayısında…

Dikkat çekenler...