Ekonomisi yavaşlayan Çin’de sermaye inanılmaz hızla Batılı şirketleri satın alıyor. 2015’teki rekorun ardından bu yılın iki ayı dolmadan 79 milyar dolarlık satın alma yaptılar.
Ümit Sinan
Çinli şirketler benzeri görülmemiş bir hızda yabancı şirket satın alıyor ve geçen yıl hızlanan satın alma dalgası 2016’da da tüm ivmesiyle devam ediyor. Çin’in yeni büyüme stratejisi; “yabancı şirket satın alarak küresel hakimiyet…”
Çinliler yılbaşından Şubat’ın üçüncü haftasının sonuna kadar 79 milyar dolar değerinde 83 satın alma ve birleşme anlaşması yaptılar. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde toplam 6.2 milyar dolar değerindeki 55 satın alma anlaşmasından fazlasıyla yüksek. Çin ekonomisinin son 30 yılın en düşük hızıyla büyüdüğü dönemde gerçekleşen satın almalar, “Büyümeye aç olan Çinli şirketler, ekonominin düşük viteste seyrettiği dönemde ABD ve Avrupa’daki kaliteli şirketleri hızla toplayarak, açlıklarını yatıştırıyorlar” şeklinde yorumlanıyor.
Çinli şirketler geçen yıl da rekor satın alma yaptılar. Toplam değeri 112.5 milyar dolar olan 607 anlaşma gerçekleşti. Ve 2016’nın iki ayı dolmadan bu rekorun yarısını gerçekleştirdiler. Bu yıl Çin’den yurtdışı alımlara akacak para miktarının yeni bir rekor kırması, 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir rakama oturması bekleniyor.
Çinli şirketlerin 2016’nın sadece 7.5 haftasında yaptıkları satın almalar oldukça göz kamaştırıcı… Hatta şimdiye dek bir Çin şirketi tarafından yapılan en büyük satın almayı gerçekleştirdiler. Devlet şirketi ChemChina, İsviçreli tohum ve haşere ilacı üreticisi Syngenta’yı 43 milyar dolara satın alıyor. Tabii ki yasal izinler bekleniyor. Bunun dışında bir başka önemli satın alma da beyaz eşya sektöründe yaşandı. Dünya beyaz eşya sektörünün en büyüğü Qingdao merkezli Haier, ABD’de General Electric’in beyaz eşya birimini 5.4 milyar dolara satın aldı.