Çin geleceğin kağıt parada değil altında olduğunu çok önce gördüğü için 36 yıl önce yani sosyalist sistem devam ederken, özel bir ordu kurdu. Bugün bu ordu sayesinde dünyanın en büyük altın üreticisi. Yakın gelecekte Çin’in kurduğu Altın Ordusu’nun önemi daha iyi anlaşılacak
Erkan Öz
Çinliler bu işi biliyor. Çin, tarihte ilk kağıt parayı basan ülkedir. Tang Hanedanı zamanında yani 7’nci yüzyılda ilk kağıt parayı basmıştı. Çinliler yüzyıllarca kağıt para kullansa da bu ekonomik gücün arkasında daima baharat, ipek, altın ya da gümüş gibi değerli bir meta vardı.
Tarihte arkasında herhangi bir meta bulunmayan sadece iradeye dayalı ilk kağıt parayı da Çinliler bastı. Bu süper icad Moğol kökenli Yuan Hanedanı zamanında 13. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştı. Venedikli Marco Polo, Kubilay Han’ın bastığı kağıt parçalarının gerçek altın ve gümüş yerine kullanıldığını hayretle anlatır. Ancak Çinliler bu tip çılgınlıkların sonuçlarını da çok iyi biliyorlar. Yuan Hanedanı macerası öyle yüksek bir enflasyonla yıllarca ülkeyi kasıp kavurdu ki bugün bile Çinlilerin hafızasında duruyor.
O nedenle 1971’de ABD dolarının altına çevrilebilirliğini kaldırdığında Çin’de alarm zilleri çaldı. O dönemden bu yana doların bir gün çökeceğini ve yerini yeni bir küresel para birimine bırakacağını biliyorlardı. İşte, o çöküş geldiğinde masada kuvvetli olmak ve ileride gerçekleştirecekleri ekonomik büyümeye sağlam bir temel oluşturmak için altın biriktiriyorlar.
Doğal olarak altın biriktirebilmenin en etkili yollarından biri, kendi topraklarınızda maden yatakları bulup bunları sonuna kadar çalıştırmak. Çinliler 1979’da öyle bir şey yaptı ki küresel finans oyununu çok iyi bildiklerini dosta düşmana herkese gösterdi. Pekin bundan tam 36 yıl önce Silahlı Halk Polisi’nin altında bir “Altın Ordusu” kurdu!
Bu silahlı özel ordu birliklerinin görevi, ülke çapında yeni altın rezervleri keşfetmek, altın aramak, madenleri korumak, altın sevkiyatlarına refakat etmek ve altın depolama alanlarının güvenliğini sağlamak.
Bu amaçlarla kurulan Altın Ordusu o kadar tam disiplinli çalışması sonucunda Çin’in altın üretimi her yıl artarak 1970’lerin ortasında yıllık 30 tonlardan bugün 450 tona kadar yükseldi. Altın Ordusu’nun çalışmaları sayesinde Çin, Güney Afrika’yı bile geride bırakarak bugün dünyanın en büyük altın üretici ülkesi haline geldi.
Para ile organize edilen üretim modeli ‘Batı’da hızla yerini bilgi ile organize edilen üretim modeline bırakıyor. ‘Gelişmiş’ ‘Batılı’ modern ekonomiler trilyonlarca dolar, euro ve yeni yani aslında kağıt parçasını karşılıksız olarak basıyor. Yakında küresel ekonomik oyuncular kimin ne kadar kağıt bastığına değil kimin elinde ne kadar altın daha doğrusu ‘gerçek para’ olduğuna bakmaya başlayacak. O zaman Çin’in Altın Ordusu kurmak ile ne kadar doğru bir iş yaptığı daha da iyi anlaşılacak.