YAZILIM SEKTÖRÜNÜN HIZLA BÜYÜDÜĞÜ TÜRKİYE, ARTIK GLOBAL ÇAPTA TERCİH EDİLEN YAZILIMCI VE IT UZMANLARI YETİŞTİREN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ. TÜRK YAZILIMCILAR ÖZELLİKLE YABANCI E-TİCARET SİTELERİ TARAFINDAN YOĞUN İLGİ GÖRÜRKEN, DÜNYA ÇAPINDA DA HİNTLİLERDEN SONRA İKİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ.
DUYGU BULKAN
Pandemi nedeniyle geçen yıl zirveye yerleşen e-ticaret, e-ihracat ve dijital oyun sektörü bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin ‘beyni’ olarak kabul edilen IT (Enformasyon Teknolojileri) uzmanlarını yıldız yaptı. Şirketlerin bilişim sistemini ayakta tutan, yazılımlarını yapan IT’ciler hem Türkiye’de, hem de yurtdışında paylaşılamıyor. Yurtdışına göç edenler en çok Almanya, ABD, İngiltere, Hollanda, Kanada ve Avustralya’yı tercih ediyor. Yerli yazılımcılar, yurtdışında neredeyse iki katı kadar maaş teklifi alıyor. E-ticaret dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişiyor. Öte yandan bugüne kadar sadece konteyner ihracatı yapan birçok Türk şirketi şimdi e-ihracata açılmaya başladı. Durum böyle olunca da herkes, IT yöneticisi, IT mühendisi ve yazılım uzmanı arıyor.
Bugün kadar teknolojiyi sadece kullanan taraf olan Türkiye artık teknolojiyi geliştiren bir ülke haline geldi. Hal böyle olunca Türk yazılım uzmanları tüm dünyada büyük ilgi görmeye başladı. ABD ve AB’ye göre Türk IT çalışanlarının daha analitik, daha hızlı ve sorunsuz iş çıkarması tercih sebebi oluyor. Hintli yazılımcı ve IT çalışanlarından sonra Türkler ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Üçüncü sırada ise Doğu Avrupalı IT’ciler olduğu ifade ediliyor. Özellikle dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga’nın Peak’i 1.8 milyar dolara ve 168 milyon dolara Rollic’i alması, Türk yazılımcıları daha da cesaretlendirdi.
TÜRKİYE OYUN SEKTÖRÜNDEKİ FIRSATI YAKALADI
YASAD Başkan Vekili ve Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, Türkiye’nin, genç nüfusu ile hızlı bir gelişim gösteren yazılım ve teknoloji sektörüne çok yerinde bir adaptasyon sağladığını söylüyor. Sektörde iki tür dinamik yaşandığını ifade eden Küçükpehlivan, ilkinin, oyun sektörünün, ürün olarak yurtdışına açılmasının ciddi bir ivme kazanması olduğunu belirtiyor. Küçükpehlivan, “Mobil uygulamalarda ülkemizde para ödeme açık ara “dating” tanışma uygulamalarında, o yüzden yerel pazarı kullanamayan oyun firmaları doğrudan global olmak zorundalar. Bu yüzden de Avrupa ve Amerika gibi mobilde oyuna para ödeyen pazarları da kültür olarak yakından tanıması sebebiyle Türk oyun firmaları ciddi bir alana açılmış oldular” diyor.
Küçükpehlivan, “Peak Games yerel oyunlarla büyüse de gelir getirici tüm operasyonları ya reklam ile ya da yurtdışı oyunlarında yaşadı” diye konuşurken, Bugün 4-5 yıl önce kurulmuş bir yazılım şirketinin 1015 milyon dolar ciroyu görmesinin başka bir alanda mümkün olmadığını anlatıyor. Küçükpehlivan, “Ama oyun sektöründe bunun örnekleri çok hızlı artıyor. Burada pandeminin çarpan etkisinden de bahsetmek lazım. Pandemi sebebiyle, oyun sektöründe, e-ticaretteki gibi, 3 yıllık mesafe bir yılda alındı. Yani Başarsoft’u 1997’de değil, 2017’de kursaydık ve oyun işine girseydik, bugünkü büyüklüğümüze 24 yılda değil, 4 yılda gelirdik!” diyor.
Küçükpehlivan, “Burada şu da yanlış anlaşılma olmasın, başka ülkelerde de bu tür gelişme ve ivmelenmeler oyun sektörüyle mümkün oldu, yani sadece Türkiye’ye has değil bu gelişme. Fakat bu fırsatı kaçırabilirdik. Allah’tan kaçırmadık!” diye ekliyor.
Devamı Z Raporu Dergisi Mayıs 2021 sayısında…