Türkiye’nin yerli uzun menzilli füzesini üretmek için, en büyük savunma ihalesini iptal edip Çin ile işbirliğini noktalaması, gözleri bu stratejik pazara çevirdi. Yeni nesil silahların gelişimini hızlandırdığı ve yılda yüzde 2.4 büyüyen küresel füze pazarının en büyük oyuncuları ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin ile Çinli şirketler…
Ümit Sinan
Türkiye’nin 2013 sonbaharından bu yana Çin ile sürdürdüğü uzun menzilli füze projesini, Kasım ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sözleriyle “milli füze üretim projesini başlatacak olması” gerekçesiyle iptal etmesi üzerine gözler küresel füze pazarına döndü.
Savunma sanayinde sadece önümüzdeki 10 yıl içinde 350 milyar dolar pazar hacmi ile en önemli segmentlerden biri olan bu alanda, Türkiye de son yıllarda hem üretici hem de ithalatçı olarak önemli adımlar atıyor. ABD’nin yeni nesil savaş uçağı F-35 için üretilecek SOM füze platformu, Aselsan ve Roketsan’ın geliştirdiği alçak ve orta irtifalı Hisar füzeleri ile en gelişmiş gemisavar füzelerden biri olan Atmaca; Türkiye’yi bu stratejik pazarda söz sahibi yapıyor.
Füze sektöründe küresel düzeyde önemli gelişmeler yaşanırken, yerli uzun menzilli füze üretimi için de çalışmalar hızlandırıldı. Hisar füzelerinin altyapısını kullanarak geliştirilecek olan uzun menzilli füzelerin, 5-6 yıl içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmesi bekleniyor. Yerli uzun menzilli hava savunma sisteminin radar ve haberleşme sistemlerini Aselsan, füzelerini ise Roketsan üretecek.
Asya-Pasifik’in payı artıyor
Küresel savunma sanayi, füzelerin hızını, isabet oranını, yıkıcı gücünü artıracak teknolojileri geliştirmek için sürekli yatırım yapıyor. Yeni bir uçak ya da helikopter orduların envanterine katıldıkça
füze sanayi de yeni bir aşamaya geçiyor. Teknolojik yenilikler sayesinde füzelerin seyir hızlarının sesin çok üzerine çıkması, havadaki füzelerin yolunu keserek düşüren füzelerin gelişmesi, uçaksavar taşıyıcılarının kapasitelerinin büyümesi, füzelerin taşıma kapasitesinin ve radar takibini minimuma indirme özelliklerinin artması ve navigasyonun gelişmesi bu silahlara olan talebin artmasındaki başlıca nedenler…
Çin, Hindistan, Pakistan ve Güney Kore gibi dünyanın en büyük silah ithalatçılarının yer aldığı Asya-Pasifik bölgesi ise, küresel füze pazarında yüzde 35 en büyük payı alıyor. Yeni platformlarda taşınabilen silahların geliştirilmesi sayesinde küresel füze sistemleri pazarının önümüzdeki beş yıl içinde 66.3 milyar dolar büyümesi bekleniyor. Forecast International adlı kuruluşun araştırmasına göre, 2015 yılında 12.3 milyar dolar büyüklüğe sahip olan pazarın 2019’da 13.9 milyar dolar yıllık ve beş yılda toplam 66.3 milyar dolarlık hacme ulaşması öngörülüyor. Ancak bu sistemlerin yüksek bedelleri nedeniyle, aynı dönemde üretimin yüzde 4.6 azalması, 2015-19 döneminde tüm kategorilerde 201 bin 500 adet füze üretilmesi bekleniyor. Kapasitesi yüksek yeni platformların geliştirilmesi daha gelişmiş füze ve füze sistemleri için gereklilik yaratırken, ICD Research Analysis adlı kuruluşun 2013 yılında yaptığı araştırmada ise, 2015 itibarıyla küresel pazarın 18 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı belirtiliyor. ICD Research, pazarın 2016’da 17.1, 2017’de 15.7, 2018 ve 2019’da 16.5, 2020’de ise 18 milyar dolar büyüklüğünde olacağını ve 2015-2019 arası beş yıllık dönemde kümülatif 83.8 milyar dolarlık bir büyüklük yaratacağını öngörüyor.
Devamı Derin Ekonomi Ocak Sayısında….