İslam dünyasında finans yılı

Z RAPORU DERGİSİNİN, MERKEZİ NEW YORK’TA BULUNAN, PAZAR ARAŞTIRMALARI VE BÜYÜME STRATEJİLERİ FİRMASI DİNARSTANDARD İLE BİRLİKTE BU YIL 6. KEZ GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İSLAM DÜNYASININ EN HIZLI BÜYÜYEN 50 ŞİRKETİ VE EN BAŞARILI 50 CEO’SU ARAŞTIRMASI SONUÇLANDI.

İSLAM DÜNYASININ SATIŞ GELİRLERİ BAKIMINDAN EN BÜYÜK 237 ŞİRKETİNİN YÜZDE 70’İ, 2019 FİNANSAL YILINI, DOLAR BAZINDA BÜYÜME İLE KAPATTI. EN HIZLI BÜYÜYEN 50 BÜYÜK FİRMANIN YAKLAŞIK YARISI FİNANS VE BANKACILIK SEKTÖRÜNDEN GELDİ. 

YAKUP KOCAMAN – KADRİYE N. TUNÇSİPER – DUYGU BULKAN – ESRANUR EYUPOĞLU – FATMA NUR DİNÇ 

İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye 57 ülkede faaliyet gösteren ve cirosu 1 milyar doların üzerinde olan büyük şirketlerin 2019 yılındaki finansal performansı 2018’e göre benzer şekilde olumlu bir tablo çizdi. Yerel paraların dolar kuru karşısındaki yıllık ortalamaları baz alınarak çıkarılan dolar cinsinden gelirlere göre, 2019’da 237 şirketin yüzde 70’i artı büyüme kaydederken yüzde 30’u da eksi büyüme kaydederek küçüldü.

Türkiye 2018’de yaptığımız En Hızlı Büyüyen 50 listesinde 10 işletme ile girmişti. 2019 listesine ise 2 artışla 12 işletme ile birinci olarak giriş yaptı. Türkiye’den sonra 8 firma ile Endonezya ikinci oldu. Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri 6’şar firma ile en büyük 50 listesine en fazla firma sokan ülkeler oldu.

Suriye, Libya, Sudan, Yemen gibi İslam ülkelerinde devam eden siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlar özellikle Körfez ve Kuzey Afrika ekonomilerini olumsuz etkilemeye devam etti. Öte yandan, İslam dünyasındaki büyüme hamlesine en güçlü katkı, sırasıyla, Avrupa’da Türkiye’den Güneydoğu Asya’da Malezya ve Endonezya’dan, Ortadoğu’da ise BAE ve Suudi Arabistan’dan geldi.

2018 yılında İslam ekonomilerinin sırtlayan sektörler sırasıyla inşaat, petrol, petrokimya, finans, tarımsal sanayi ve havacılık şirketleri olmuştu. 2019’a ise finans, enerji, bankacılık, tarımsal sanayi ve perakende firmaları damga vurdu.

2019 listesinin yaklaşık yarısı bankacılık firmalarından oluştu. İlk 50 listesine giren firmaların 21’i bankacılık sektöründen , 4’ü telekom, 3’ü perakende, 4’ü akaryakıt dağıtım ve 3’ü de telekom sektöründen geldi. 2018’de 12 firma banka ve finans sektöründen gelirken 2019’da bu sektörün ağırlığı neredeyse ikiye katlandı. İslam dünyası 2019’da bankacılık ve finans sektörü kaynaklı bir büyümeye ev sahipliği yapmış oldu.

Devamı Z Raporu Dergisi Ağustos 2020 sayısında…

 

Dikkat çekenler...