TÜM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINDA ALAN, SOSYAL VE EKONOMİK HAYATI DURMA NOKTASINA GETİREN KOVID-19 SALGINI YAŞAM TARZIMIZI, İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİMİZİ VE ALIŞKANLIKLARIMIZI KÖKTEN DEĞİŞTİRİYOR. BU RADİKAL DEĞİŞİM, BAZI SEKTÖRLERE CANLANDIRICI BİR TAZE HAVA SAĞLARKEN, BAZI SEKTÖRLERDE NEGATİF BİR ETKİ YARATTI. DÜNYA YENİ BİR DÖNEMDEN GEÇERKEN YENİ BİR DÜZEN DE DOĞUYOR.
FATMA NUR DİNÇ
2019 yılının son döneminde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19, kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı. Kovid-19 salgını yalnızca insan sağlığını değil küresel ekonomiyi de tehdit etmeye başladı. Dünya genelinde salgına karşı alınan tedbirler arz ve talep yönlü daralmaya sebep oldu. Oluşan yeni durumda her işletmenin faaliyet alanı kendine özgü olduğu için sektörler süreçten farklı düzeyde etkilendi.
Ülkeler bu salgının yayılımını durdurabilmek için seyahat kısıtlamaları, karantina uygulamaları, zorunlu ya da gönüllü sosyal mesafe koyma tedbirleri uygulamaya başladılar. Bu tedbirler sonucu küresel çapta talep yönünde düşüşe sebep oldu. Gelişen bu süreç ışığında birçok kurum evden çalışma ve uzaktan eğitim sistemine geçiş yaptı.
Kovid-19’un ekonomiye en büyük etkisi, küresel ölçekteki hızlı talep düşüşünün sonucunda dünya ticaretinin durma noktasına gelmesi oldu. Kovid-19 krizinin önceki dönemlerde yaşanan krizlerden farkına bakacak olursak, 1929 ve 2008 krizleri ekonomik temeli olan krizlerdi. İspanyol gribi, veba gibi büyük çaplı salgınların yaşandığı dönemde ise dünya bu kadar iç içe geçmiş bir ticaret ve finansal ağlara sahip değildi. Genel olarak istihdamın, 2020’nin geri kalanında ve 2021’e kadar pandemi öncesi seviyelerin oldukça altında kalacağı bekleniyor. Şimdiye kadarki iş kayıplarının çoğu eğlence, restoranlar ve kişisel bakım gibi sosyal mesafeden etkilenen sektörlerde gerçekleşti. Pandemi korkusu azaldığında bu endüstrilerin iyileşmesi bekleniyor. Ancak, otomasyon ve e-ticarete, uzaktan çalışmaya ve online öğrenmeye hızlı geçiş, pandeminin çok ötesinde sürecek diğer birçok sektörde iş kayıplarına yol açacağı düşünülüyor.
YENİ STANDART UZAKTAN EĞİTİM
Korona virüs salgını, öğrencilerin eğitim hayatlarını da değiştirdi. Pandemi ile birlikte anaokullarından üniversitelere kadar bütün derslikler bir gecede evlerimize taşındı. Yüz yüze örgün eğitimin durması; kırtasiyeden, kantinine, okul kıyafet sektöründen, okul servislerine kadar her şeyi olumsuz etkiledi. Bu süreçte farklı uygulamalar üzerinden dersler online olarak devam ederken, uzmanlar online eğitimin pandemi sonrasında da benimseneceğini belirtiyor.
Eğitim bilimcilerinin aklına pandemi sürecinden sonra eğitim sistemin nasıl dönüşeceği ile ilgili sorular yer etmeye başladı. Geleceğin eğitiminin günümüzdekinden farklı şekilde tasarlanacağı öngörülüyor. Ayrıca, dijital dünya ve psikolojik faktörler yeni oluşacak eğitim sisteminin unsurları arasında olduğu da aşikar. Bu noktada, yapay zekanın temel araçlardan biri olması bekleniyor. Çünkü yapay zekanın sağladığı birçok avantaj bulunuyor.
Devamı Z Raporu Dergisi Ekim 2020 sayısında…