İnternetin en büyük video platformu YouTube’dan para kazanmak zorlaşıyor. Reklamverenlerin artan şikayetleri üzerine YouTube, videolar üzerinden gelir elde etme standartlarını yeniden belirledi. Buna göre reklam bedeli daha yüksek olan popüler videolar YouTube tarafından sıkı denetime tabi tutulacak.
Esranur Eyupoğlu
Google bünyesinde bulunan YouTube, hem kullanıcılar hem de reklamverenler için kullanışlı formatlar oluşturmak istiyor. Kendi kültürünü çoktan oluşturan ve yayan platformun, insanları üretmeden tüketmeye, eğitim ve kariyer gibi hedeflerden uzaklaştırmaya yönlendirdiği değerlendirmeleri yapılıyor. Markalar da reklamlarının bu kültürü özendiren videolarla birlikte yer almasını istemiyor. Düzenlemenin sebebi, 200’den fazla reklamverenin, reklamlarının nefret söylemi ya da başka radikal içerik taşıyan videolarla birlikte gösterilmesinden şikayet etmesi ve reklamlarını geri çekmesi. YouTuber’ların gündemi kaçırmamak ve biraz daha fazla izlenmek için her şeyi yapmaya hazır olması ise bir diğer etken. Düzenleme fiili olarak, dünyaca ünlü ABD’li vlogger Logan Paul’un Japonya’nın İntihar Ormanı’nda çektiği, çok rahatsız edici görüntüleri paylaşması üzerine başladı. 15 milyon takipçisi bulunan 22 yaşındaki ABD’li YouTuber’ın videosunun kaldırılması 24 saatten uzun sürdü. YouTube videoyu yayından kaldırmakta geç kalmakla eleştirildi ve zor durumda kaldı. Video bu süre içinde yaklaşık 7 milyon kez izlendi.
KAZANÇ ARTTIKÇA TUHAFLIK ARTIYOR
YouTube’da kazanç, izlenme oranlarıyla doğru ilişkili bir şekilde artıyor. Bu da kullanıcıların YouTube’u ciddi bir gelir kapısı olarak algılamasına sebep oluyor. Kendi çektikleri özel videolar dışında ürün reklamları ve diğer YouTuber’larla işbirliği yapmak gibi yöntemlerden inanılmaz paralar kazanılabilen YouTuber’ların kazancı toplamda 15 milyon dolara kadar çıkabiliyor. YouTube Türkiye’de 1.000 izlenmeye yaklaşık 1,43 lira veriyor. Ortalama 100 bin takipçisi olan bir kanal, izlenme oranına göre ayda 2000 TL civarında gelir elde edebiliyor. Bunun sonucunda hem ülkemizde hem dünyada insanlar daha fazla tık için oldukça tuhaf işler yapıyor.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan 2018 sayısında…