BİR KOLONYA HİKAYESİ: Eyüp Sabri Tuncer

TÜRKİYE’DE KOLONYA DENDİĞİNDE AKLA GELEN İLK MARKA EYÜP SABRİ TUNCER. KORONA GÜNLERİNDE BİR ANDA ARTAN DEZENFEKTAN İHTİYACI, BU GERÇEĞİ BİZE BİR KEZ DAHA HATIRLATTI. YAKLAŞIK 100 YILDIR BİR ANKARA MARKASI OLARAK İŞ YAŞAMINDAKİ YERİNİ KORUYAN ŞİRKETİN KURUCUSU EYÜP SABRİ BEY, BU İŞE 1933 YILINDA, ANKARA’DA İŞLETTİĞİ BONMARŞE MAĞAZASINDAN ALIŞVERİŞ YAPAN MÜŞTERİLERE HEDİYE OLARAK VERDİĞİ ESANS VE KOLONYALARIN BÜYÜK İLGİ GÖRMESİNDEN SONRA BAŞLADI.

ESRANUR EYUPOĞLU

1898 yılında Saraybosna’da doğan Eyüp Sabri Tuncer, 10 yaşındayken Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun Bosna’yı ilhak etmesi üzerine 1908’de ailesi ile birlikte Saraybosna’dan Bursa İnegöl’e geldi. 1916 yılında İnegöl bedesteni içinde küçük bir dükkan kiralayarak manifaturacılık yapmaya başlayan Eyüp Sabri Bey, Bursa’nın işgale uğraması üzerine gönüllü olarak orduya katıldı ve kendisine Kurtuluş Savaşı’nda verdiği hizmet karşılığında, 1926 tarihli İstiklal Madalyası Kanunu ile İstiklal Gazisi Madalyası verildi. Eyüp Sabri’nin aslında ‘Tunçer’ olan soyadı ise nüfus memurunun yanlışlıkla Tuncer yazmasıyla Tuncer olarak kaldı.

PROMOSYON YÖNTEMİYLE TÜKETİM ALIŞKANLIĞI OLUŞTURDU

Bir süre seyyar tuhafiyecilik yapan Eyüp Sabri Tuncer, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra 1923 yılında Ankara’ya yerleşti ve İnegöl’de sattığı mülkünün parasıyla 1927 yılında Ankara’da dükkan satın aldı. Bonmarşe olarak tanımlanan perakende satış mağazasında her türlü giyim, süs eşyası, oyuncak, kozmetik malzemeleri yani bir ailenin ihtiyaç duyacağı tüm ürünler yer alıyordu.

Tuncer, 1930’lu yıllarda hakim olan zorlu pazar koşullarında, mağazasında satılan tüm ürünlerin fiyatlarının net olduğunu ifade etmek adına ürün kataloğu olarak da kullanılan broşürler hazırladı. Kataloglarda promosyon amaçlı bedelsiz kolonya kuponları da vardı. Broşürler kolonya konusunda müşteri kazanmak ve ürünü bir tüketim malzemesi olarak benimsetmek amacıyla da kullanılarak, posta kutularına ve kapılara bırakıldı. Katalogda yer alan promosyon amaçlı verilecek ücretsiz kolonya kuponunu gören müşteriler mağazaya gelerek 12-13 çeşit kolonyadan istediklerini bedelsiz olarak aldı ve kolonya tüketim alışkanlığı bu sayede oluşmaya başladı.

Bu yıllarda hiç alışık olunmayan promosyon yöntemleriyle hem mağazanın şöhreti arttı hem de bu uygulama ile dağıtılan kuponlar pek çok aile için kolonyayı evlerinin olmazsa olmazı haline getirdi. Zamanla kolonya talebi ana ürünlerin önüne çıkınca, Eyüp Sabri Tuncer daha sonraları ismine büyük bir nam kazandıracak olan kolonya üretimine yönelmeye karar verdi. Zaten Türkiye Cumhuriyeti’nin en temel sanayi kuruluşları olan şeker fabrikalarının yan ürün olarak melastan alkol üretimine başlaması da bu yeni iş kolunun önünü açmıştı. Yurt dışından gelen esanslarla 1933’te kolonya imalatı ve satışına başlayan Eyüp Sabri Tuncer’in kolonyaları kısa sürede dikkat çekti. Mağaza önünde ilk kolonya kuyrukları da bu yıllarda oluşmaya başladı.

Devamı Z Raporu Dergisi Nisan 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...