TİCARET SAVAŞLARININ AKIL BABASI PETER NAVARRO

Donald Trump’ın dünya ticaretini altüst eden agresif kararlarının ardındaki en kritik isimlerden biri, eski Demokrat şahin politikacı Peter Navarro. Trump’ın üst düzey ticaret danışmanı olarak görev yapan Navarro, ‘Önce Amerika’ sloganıyla yürütülen milliyetçi ekonomi politikasının baş mimarı olmanın yanısıra, Çin’in ekonomi politikalarına Pasifik’in diğer kıyısından yöneltilen eleştirilerin de ana kaynağı konumunda. 

Duygu Bulkan

Son dönemde ABD ile Çin arasında tarife savaşları hızla devam ederken, ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen 34 milyar ABD Doları tutarındaki mallara yarından itibaren ek vergi uygulayacağını açıklamıştı. Çin ise ABD’nin alacağı tedbirlere aynı boyutta ve güçlükte önlemlerle karşılık vereceğini belirtmişti. Bu gelişmeler, ABD ve Çin arasında ticari savaşın patlak vermek üzere olduğuna işaret ederken, Trump’ın akıl hocalarından Peter Navarro, bu politikanın arkasındaki şahin duruşuyla dikkat çekiyor.

SAVAŞIN KAZANANI OLMAYACAK

ABD’li ekonomist akademisyen Navarro, sıkı bir Almanya ve Çin eleştirmeni olarak biliniyor ve her iki ülkeyi de para manipülasyonuyla suçluyor. Amerikan imalat sektörünün büyüklüğünü artırmaya, yüksek tarifeler koymaya ve küresel tedarik zincirlerini ülkelerine geri dönmeye çağırıyor. Navarro, aynı zamanda Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması ve Trans-Pasifik Ortaklığı’nın güçlü bir rakibi. Tüm bu öngörüleriyle, Trump’ın ticari savaşının geri planında Navarro ismi ciddi biçimde göze çarpıyor.

ÇİN İLE DÜNYANIN GERİ KALANI ARASINDA ‘SIFIR TOPLAMLI OYUN’

Yaşanan bu savaşın öncülerinden biri olarak görülen ve şu anda Beyaz Saray Ulusal Ticaret Konseyi Direktörü olarak görev yapan Navarro’ya göre Çin ile dünyanın geri kalanı arasında ‘Sıfır toplamlı oyun’ oynanıyor. Bilindiği üzere Trump henüz 2016’da seçim vaatlerinde bulunduğu dönemde Çin’in, Amerikan ekonomisine “tecavüze” kalkıştığını söyledi. Bu söylemden 2 yıl sonra bu yıl Ocak ayından bu yana Çin mallarına yönelik tarifeleri sabit bir şekilde uygulamaya başlamasıyla Trump’ın tavrı belirginleşti. Navarro ise bu noktada başta Çin olmak üzere pek çok ülkeyle ticari ilişkilerin gözden geçirilmesi görüşünde.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim 2018 sayısında…

 

Dikkat çekenler...