SANAYİDE VERİMLİLİK SEFERBERLİĞİ
Ekonomi dergisi Z Raporu, bu ay sanayi üretiminde verimlilik konusunu masaya yatırıyor. ‘Sanayide Verimlilik Seferberliği’ başlıklı kapak dosyasında sektörün temsilcileri ile rekabet gücünün yükselmesinde verimlilik artışının nasıl sağlanacağını inceleyen Z Raporu, kapsamlı dosya konuları, söyleşileri ve ayrıntılı analizleri ile bu ay da dopdolu.
Türkiye son yıllarda yaptığı atılımla, özellikle işgücü verimliliğinde kayda değer bir gelişim gösterdi. Ancak diğer faktörlerdeki verimlilik artışının istenilen seviyeye ulaşamaması, üretimde dağınıklık ve işletmelerin küçük ölçeklerle fazla sayıda olması, üretim artışı önündeki engeller olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre Türkiye’nin rekabet edebilirliğini güçlendirmek için verimlilik seferberliği başlatılması gerekiyor.
ABD ÇİN TEKNOLOJİ SAVAŞLARI
Bu yaz ABD-Çin ve Tayvan arasında Pasifik’te ortaya çıkan krizde sular durulmuş gibi görünse de teknoloji savaşları son sürat devam ediyor. Teknolojide küresel tedarik zincirine sahip olmak için ülkeler yeni yatırımlarını hayata geçirirken; tedarik zincirinde mücadele yakın geleceğin en önemli stratejik konularından biri olacak.
DİJİTAL GÖÇEBELER ÜLKELER İÇİN EKONOMİK BİR FIRSAT MI?
Kovid-19 pandemisi çalışma dünyasında kökten değişikliklerin yaşanmasına neden oldu. Çalışanlar için bir klasik olan iş ve ev arasında mekik dokuma tarihe karıştı. Farklı konumlardan uzaktan çalışan olarak tanımlanan dijital göçebelik, 2020’den beri yükselişe geçen bir trend haline geldi. Dünyada sayıları pandemi ile 35 milyonu aşan ‘dijital göçebeler’ ülkeler için önemli gelir kapısı olarak görülmeye başlandı. Şu anda dünyada dijital göçebe vizesi sunan elliden fazla ülke var ve liste sürekli genişliyor.
BRICS’TEN DOLARA KARŞI MEYDAN OKUMA
Çok kutuplu dünyada ülkeler kendi para birimlerini kullanmak için harekete geçiyor. Dünya ticaretinde G7 ülkelerini gölgede bırakmaya hazırlanan BRICS ülkeleri de ABD dolarına alternatif aramasıyla dolarsızlaştırma eğilimini hızlandırıyor. Bir süredir Çin ve Rusya arasındaki doğal gaz alımı işlemlerinin yerel para birimi ile kullanılması, benzer şekilde Rusya ve Hindistan arasında da doğal gaz ve tahıl alımının yerel para birimleri ile gerçekleşmesi, doların 80 yıllık hâkimiyetini sona mı erdiriyor?
GÜMRÜK BİRLİĞİ YENİDEN MÜZAKERE MASASINDA
İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakan Türkiye, İsveç’ten AB üyeliği, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi konularında destek sözü aldı. Türkiye, güncellenmediği için dezavantajlı konuma düştüğü Gümrük Birliği’nde karayollarında kota uygulaması, vize serbestisi, işlenmemiş tarım ürünleri ve hizmetler sektöründe artık somut çözüm bekliyor. Güncellemenin sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda AB’nin de ekonomisine pozitif yönde katkı sağlaması bekleniyor.
KURAKLIK SANAYİ ÜRETİMİNİ TEHDİT EDİYOR
Birleşmiş Milletler ve UNESCO başta olmak üzere ilgili kuruluşların raporlarına göre dünyada ve Türkiye’de artan nüfus, küresel ısınma, kuraklık gibi nedenlerle her geçen gün suya olan talep artmaya devam ederken, tatlı su kaynakları da giderek azalıyor. Dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor. Kuraklık tehlikesi, içme suyunun yanında ekonomi ve üretim için de tehlike sinyalleri vermeye başladı.
KALYON ENERJİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE CEO’SU DR. MURTAZA ATA:
‘TÜRKİYE’Yİ ENERJİDE BİR ÜST LİGE ÇIKARIYORUZ’
Gelecek kuşakların artan enerji ihtiyacını sağlama vizyonuyla hareket eden Kalyon Enerji, gaz, hidroelektrik, güneş ve rüzgâr enerjisi alanlarında hizmet vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olan Kalyon Karapınar GES’i hayata geçiren Kalyon Enerji, bu proje ile Türkiye’nin kurulu güneş enerji payını tek başına yüzde 20 oranında karşılamayı hedefliyor. Kalyon Enerji Yönetim Kurulu üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata, Türkiye’yi enerjide bir üst lige çıkarmada mihmandarlık görevi üstlenmeyi sürdüreceklerini belirtiyor.
EKONOMİYİ DAHA İYİ OKUMAK İÇİN
Z Raporu’nda bu ay ‘Titan trajediye ilgiyi artırdı’ başlıklı analiz ile macera turizmindeki son gelişmeler, ‘Büyüyen Güç Merkezi: Güney Kore’ başlıklı analiz, uluslararası eğitimin yeni merkezi Türkiye, Weltew Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı söyleşisinin yanı sıra Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri’nin ‘Müşteri deneyimi satış sürecinin kalbidir’ başlıklı incelemesi ve AREDA PİAR’ın çamaşır deterjanları sektör araştırması diğer gündem konularını oluşturuyor.
Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR
Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, Ali Saydam, Doç. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal ve Prof. Dr. Metin Toprak gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel, İz Bırakanlar köşesinde Sultanhamam yönetim felsefesini ele alıyor. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumluyor.