HAZİRAN 2024 - Sayı

TASARRUF ÖZGÜRLÜKTÜR

Z Raporu Haziran ayında ‘Tasarruf özgürlüktür’ başlığı altında, Areda Piar ortaklığıyla gerçekleştirdiği Türkiye’nin finansal okuryazarlık desenini yansıtan araştırma ile okuyucularının karşısına çıkıyor. Türkiye’de yaşayan; cinsiyet, yaş, eğitim ve sosyoekonomik özelliklerini temsil eden bin 534 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre hem en küçük karar birimleri için hem de politika yapıcılar için beklentilerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya konuldu. Araştırma tasarruf yapma alışkanlığının temelindeki dinamikleri yansıtması açısından dikkat çekici bulgular içeriyor.

TÜRK LİRASI DEĞER TERAZİSİNDE

Türk lirası dolar karşısında reel olarak değerlenmeye devam ediyor. İhracatçı mevcut enflasyona kıyasla TL’deki bu değeri ‘aşırı’ olarak belirterek rekabet avantaj kaybına yol açacağını savunuyor. Ekonomistler ise talebin hala canlı olduğu bir dönemde kur geçişkenliğinin enflasyon üzerindeki risklerine dikkat çekiyor. Çözüm önerileri birden fazla: TL’yi değerli kabul edenler ihracatta rekabetçi fiyat için kurun baskılanmamasını ve yeniden gözden geçirilmesini istiyor. TL’deki değerlenmeyi normal görenler ise rekabet avantajı için fiyat yerine katma değere, verimliliğe, markalaşmaya ve yeni pazarlara odaklanılmasını öneriyor.  

CIBAFI GENEL SEKRETERİ DR. ABDULİLAH BELATİK:

KÜRESEL FİNANS İÇİN İSLAMİ FİNANS BENİMSENMELİ

İslami finans, 2023 itibariyle 4 trilyon doları aşan bir büyüklüğe ulaştı. Önümüzdeki 3 yıl içinde 6,7 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilen sektördeki son gelişmeleri değerlendiren İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi (CIBAFI)  Genel Sekreteri Dr. Abdulilah Belatik, küresel sistemde İslami finansın daha çok yer edinebilmesi için Şeriat’a uygun düzenlemelerin uyumlaştırılması ve uluslararası finans kuruluşları arasında farkındalığın ve kabulün artması gerektiğini belirtiyor.

YENİ REKABET ALANI: LİTYUM İYON PİLLER

Lityum iyon piller, Çin başta olmak üzere tüm dünyada hız kesmeden üretilmeye devam ediyor. Akıllı telefonlar dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve elektrikli arabaların daha fazla tercih edilmesindeki itici gücü oluşturan lityum-iyon pillerin üretiminde kullanılan lityum, nikel ve grafit gibi önemli aktif maddelere olan talebin 2030 yılına kadar 400 bin tondan 6 milyon tona çıkması bekleniyor. Avrupa’nın ilk silindirik lityum iyon pil tesisiyle bölgedeki ilk üretici olan Türkiye ise küresel tedarikte yaşanan sorunları avantaja çevirerek ithalatçı rolünü ihracatçıya çevirmeyi hedefliyor.

SİGORTACILIKTA YAZ GÜNDEMİ YOĞUN

2023’te büyümesini sürdüren ve aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lira seviyesine ulaşan sigortacılık sektörünü bu yıl yoğun bir gündem bekliyor. Yasal düzenlemeler ile bireysel emeklilik sisteminde 1 Temmuz itibariyle kısmi ödeme dönemi başlarken, Zorunlu Deprem Sigortası da Zorunlu Afet Sigortası’na dönüşecek.

EKONOMİYİ DAHA İYİ OKUMAK İÇİN

Z Raporu’nda bu ay ‘Sürdürülebilir Şampiyona: Avrupa 2024’ başlığı altında 14 Haziran’da başlayacak turnuvanın ekonomik durumu da masaya yatırılıyor. Bir Ülke köşesinde Yunanistan ile ekonomik ilişkiler incelenirken, İran’da dengeleri değiştiren kaza da bir diğer dosya konusu olarak yer alıyor. Pazarlama Dünyası köşesinde Esad Sivri ‘Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?’ ve Levent Yılmaz’ın ‘Sıkılaştırmanın bir sonucu olarak kredi ve mevduat faizleri’ başlıklı incelemeleri de bu ay dergide okunması gereken diğer konu başlıkları olarak göze çarpıyor.

Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR

Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, Ali Saydam, İbrahim Acar, Prof. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal, Obiyatulla Bacha ve Prof. Dr. Metin Toprak gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel, İz Bırakanlar köşesinde ‘Sanatta ve hayatta sorumluluk’ konusunu ele aldı. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumladı.