KÜRESEL EKONOMİNİN KORONA İLE İMTİHANI
Çin’den yayılan ölümcül korona virüsü, küresel ekonomiyi kilitledi. Salgını kapağına taşıyan Z Raporu’nun Mart 2020 sayısı, gazete bayilerinde ve seçkin kitabevi raflarında yerini aldı.
Hemen her yıl, dünya çeşitli virüs salgınlarıyla karşılaşıyor. Çin’den yayılmaya başlayan ölümcül korona virüsü, kısa sürede pek çok ülkeye yayılırken, görüldüğünden bu yana üç bine yakın kişi hayatını kaybetti. Z Raporu, yarattığı paniğin yanısıra küresel ekonomiyi de derinden etkileyen korona virüsünü tüm ayrıntılarıyla kapak dosyasına taşıdı.
DÜNYA YENİ ON YILA SALGINLARLA GİRDİ
Çin, küresel ticaretin hem talep hem de arz tarafında önemli bir oyuncu konumunda. Yaklaşık 14 trilyon dolarlık milli geliri ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi. Çin hapşırsa dünya hastalanıyor! Çin, 2020’ye tam da böyle bir rahatsızlıkla başladı. Kovid-19 diye adlandırılan, ölümcül korona virüsü, ticaret savaşlarının etkisiyle yavaşlayan küresel ekonomiyi daha da zorlu bir sürece sokuyor.
Çin’de otomotiv endüstrisinin kalbi olan Wuhan kentinden yayılan ve diğer ülkelere sıçrayan Kovid-19 virüsü, küresel ekonomiyi sarsmaya başladı. Küresel salgınların kısa tarihi ve son ölümcül virüsün piyasalara etkisi, Z Raporu’nun Mart sayısında kapsamlı bir dosyayla okurların dikkatine sunuluyor.
YENİDEN İKİ KUTUPLU DÜNYA: YENİ SOĞUK SAVAŞ KAPIMIZDA!
2019 yılı ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin, ticari, askeri, siyasi hatta sosyal alanlarda yaşadığı gerilimlerle geçti. Washington, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı kullandığı tüm kurum, araç ve argümanları yeniden tedavüle sokmakta sakınca görmüyor. Başta ek vergiler olmak üzere Huawei’de somutlaşan Pekin karşıtı yaptırım ve baskı uygulamaları, analistlerin ‘Yeni Soğuk Savaş’ iddiasını daha sık dillendirilmelerini beraberinde getiriyor.
Çin, bugünlerde korona virüsü ile gündemde olsa da, Soğuk Savaş’ın sonunu fırsata çevirerek başlattığı olağanüstü bir ekonomik ve siyasi gelişme süreci yaşıyor. Son 40 yılda elde ettiği kazanımlardan geri adım atmaya da hiç niyetli değil.
Peki, bundan sonra neler olacak? Z Raporu sayfalarında yer alan geniş analiz, gelecek yılların küresel gündeminin, bugünden yapılan özeti niteliğinde…
TÜRKİYE’DE İHRACATA YÖN VEREN KADINLAR
Türkiye son dönemde ihracatta peş peşe rekorlara imza atıyor. 2019 verilerine göre Türkiye’de yıllık ihracat bir önceki yıla göre yüzde 2’lik artışla 180 milyar doları aşmış durumda. Bu performansta kuşkusuz kadın girişimcilerin de ciddi bir katkısı söz konusu.
Yeni ekonomi dergisi Z Raporu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kadınların ülke ekonomisine katkılarını ortaya koyan özel bir dosyayla kutluyor. Türk iş dünyasında ihracat yapan tanınmış kadın yöneticilerin ilgi çeken hikayeleri, yeni nesil girişimci kadınlara ilham ve cesaret verecek nitelikte. Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme için, yüksek teknolojili ürün ihracatını artırmaya ihtiyacı var. Bu hedefe kadın girişimcilerin büyük katkısı olacağı kesin gözüküyor.
SEÇKİN KALEMLERDEN SIRA DIŞI YORUMLAR
Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleriyle fark yaratan Z Raporu’nun güçlü kalemleri, derginin Mart 2020 sayısında gündeme damga vuran konuları ele aldı. Yönetim felsefesi konusunda Dr. Mustafa Özel’in katkıda bulunduğu, piyasa yorumlarını analist Cüneyt Paksoy’un yaptığı Z Raporu’nun Mart sayısında Aşkın Baysal, Ali Saydam, Prof. Dr. Murat Yülek, Doç. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, İbrahim Acar, Dr. Mamdouh G. Salameh, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, her ay olduğu gibi bu ay da ufuk açıcı gözlem ve görüşleriyle yer alıyorlar.