Derin Ekonomi’nin mayıs sayısı dopdolu
Dünya ticaretinde bir yılda oluşan küresel para trafiği 72 trilyon doları buluyor. Bu paranın yarısı da off shore merkezlerinde dolaşıyor. Derin Ekonomi, Mayıs 2016 tarihli 12. sayısında ‘off shore’u masaya yatırdı. Türk bankaları vergi cennetlerinde 142 milyar TL’yi yönetiyor.
Gizemli bir konu daha Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi dergisi Derin Ekonomi’nin 12. sayısında ele alınıyor. Derin Ekonomi’nin mayıs sayısında “off shore” konusu masaya yatırdı. IMF’nin belirlediği 50 off shore ülkesinin 29’u Güneş Batmayan İngiliz İmparatorluğu’nca kontrol ediliyor. Türkiye’nin büyük sermaye gruplarının pek çoğunun da off shore’da şirketleri bulunuyor. Panama Belgeleri adı ile deşifre edilen “off shore hesapları”nın izini süren Derin Ekonomi, 11 Türk bankasının da vergi cennetleri olarak bilinen Lüksemburg, Malta ve Bahreyn’deki hesaplarında; 142 milyar TL’ı yönettiklerini ortaya koydu. Bu tutar, Türkiye’nin GSMH’sinin yüzde 5’inden biraz daha fazla. Okur, Derin Ekonomi’sinin mayıs sayısında “Off shore’un Dayanılmaz Hafifliği” başlığıyla kapağa taşınan “off shore” hakkında merak edilen ne varsa, bulacak.
‘ORTADA BİR DÜNYA SAVAŞI VAR’
Panama Belgeleri’yle deşifre edilen hesapların; dünyadaki “örtülü savaşın küçük bir sahnesi olduğunu” hatırlatan Derin Ekonomi Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül de analizinde, “Asıl savaş merkez ülkeler arasında yaşanmaktadır ve daha da büyüyecektir” diye vurgu yaptı. Karagül yazısında, “Suudilerle ABD arasındaki 100 milyarlarca dolarlık para kavgası, küresel ölçekte devam eden örtülü ekonomik savaşın sadece bir kısmıdır. ‘Merkez’in kontrolü konusunda ABD öndedir, doğru. Ama hep önde olamayacaktır. Çok kısa zaman içinde Merkez’deki savaşların kaybedeninin sadece bölge ülkeleri olmayacağını da göreceğiz. Ama cephe orası olsa bile, ortada bir dünya savaşı vardır. Soğuk Savaş’tan hemen sonra başlamıştır. 11 Eylül, belki de bu savaşın ilan edilişi olmuştur” görüşüne yer verdi.
DÜNYADA NELER OLUYOR?
Derin Ekonomi, dünya ekonomilerindeki gelişmeleri de sayfalarına taşıdı. Antik dönemden bu yana dünyanın en denizci ulusu olan Yunanistan’da armatörler’in AB ve Çipras’ın ekonomik dayatmalarına direnişleri, Çin’de işçi maliyetlerinin artık ucuz olmadığı; Küresel ekonominin yol ayrımı, “enflasyon mu resesyon mu” soruşturması, Derin Ekonomi’nin mayıs sayısında inceleme konusu yapıldı.
“Ruhunu şeytana satan futbol” başlıklı yazıda ise, “Avrupa futbolunun kaymak tabakasını oluşturan dev kulüpler, halihazırda kazandıkları yüksek gelirleri daha da artırmak ya da korumak adına Avrupa Süper Ligi fikrini demoklesin kılıcı gibi UEFA’nın başının üstünde sallandırıyor” görüşü dile getirildi.
GİRİŞİM OLMAZSA OLMAZ
Belki de Kıbrıs’ın geleceği bu girişimlerle şekillenecek! “İflah olmaz seri girişimci” Sıdıka Atalay ile Meliha Okur’un söyleşisi; Kıbrıs’ın girişimcilik fotoğrafını ortaya koyuyor. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ile yapılan söyleşi ise hem geleceğin otomobillerinin Türkiye yollarında yakında görüleceğinin müjdesini veriyor, hem de “milli otomobil” ile ilgili önemli bilgiler içeriyor.
Dünyada cerrahi el aletleri üretimi yapan üç merkezden biri haline gelen Samsun, kümelenme modeliyle yeni başarılara imza atma çabasında. Geçmiş yıllarda tabanca imalatı yapan Karadenizli ustaların bugün, cerrahi alet üretiminde yeteneklerini konuşturduğunu da Derin Ekonomi’de yer alan söyleşi ortaya koyuyor. Sektördeki gelişmelerin tanığı Ahmet Bahadır; sektörün ilk 5 yılda dünya pazarlarından 2 milyar doların üzerinde pay alabileceğini öngörüyor.
Alternatif kaynak olarak değerlendirilen uzay madenciliği; Antalya’daki 1,7 milyar liralık botanik EXPO yatırımı, herkes karşı ama vazgeçilmesi de kolay olmayan kömürün öyküsü; Derin Ekonomi’nin 12. sayısında detaylıca incelenen konular arasında…
GÜÇLÜ KALEMLER DERİN ANALİZLER
Derin Ekonomi’nin mayıs sayısında güçlü yazar kadrosu İbrahim Karagül yönetiminde; Sinem Köseoğlu, Doç. Dr. Ömer Bolat, Ali Saydam, Prof. Dr. Murat Yülek, Meliha Okur, Doç. Dr. Hatice Karahan, İbrahim Acar ve Doç. Dr. Kadir Tuna gündeme oturmuş konulara dair görüşlerini ortaya koydu. Türk kamuoyunun yakından tanıdığı uluslararası yazarlar Abdul Bari Atwan, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano ve Dimitri Triantaphyilou da derin analizleriyle, önceki sayılarda olduğu gibi Mayıs 2016 tarihli Derin Ekonomi dergisinde yer aldı.