TEDARİKTE TÜRKİYE FARKI
Aylık ekonomi dergisi Z Raporu’nun Mayıs sayısı, ‘Tedarikte Türkiye farkı’ başlığıyla çıktı. Derginin yeni sayısı, gazete bayii ve seçkin kitabevlerinde yerini aldı.
Kovid-19 salgınıyla mücadele amacıyla ülkeler sert kapanma tedbirleri aldı, üretimlerini durdurdu. Küresel ekonomi hem arz hem de talep şokunu birlikte yaşadı. Türkiye bu süreçte güvenli tedarik ülkesi olarak dikkat çekti. Aylık ekonomi dergisi Z Raporu Mayıs sayısında Türkiye’nin tedarikteki farkını kapağına taşıdı.
PANDEMİDE GÜVENLİ TEDARİK MERKEZİ OLDUK
Salgın sırasında Türkiye üretimiyle sadece iç talebi karşılamadı, zor zamanda dış talebe de karşılık verdi. Başta Çin olmak üzere salgın nedeniyle üretimlerini durdurmak zorunda kalan ülkelerin dünya ticaretinde neden olduğu boşluğu, kimi ürünlerde Türkiye doldurdu. Bu da Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payın, 2020 yılında dünya ticareti daralsa yüzde 1’in üzerine çıkmasını sağladı. Coğrafi konumu, üretim kapasitesi, insan kaynağı ve lojistik ağ bağlantılarıyla Türkiye tedarik zincirinde kilit ülke haline geldi.
HAMMADDE KARABORSADA
Kovid-19 salgını ve kısıtlama önlemleri nedeniyle üretimdeki sert düşüşün ardından 2020’nin ikinci yarısında birçok hammaddeye olan talep toparlansa da hammadde arzı aynı ölçüde büyümedi. Birçok sektörde ürün tedarik edilemiyor. Sanayi sektöründe hammadde fiyatları geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 100’e varan artış yaşarken, ithal hammaddeye bağımlı olan sektörler başta olmak üzere bazı ürünlerde lojistik sorunlar da ürün temin sürelerinin beklenenden çok daha fazla uzamasına yol açıyor. Z Raporu, sanayicilerin sıkıntılarını sayfalarına taşıdı.
ÇEVRİMİÇİ DOLANDIRICILAR
Teknolojiyi kullanarak dolandırıcılık yapmak, artık neredeyse vaka-i adiyeye dönüştü. Son dönemde internet kullanımının iyice artması sonucu, dijital dolandırıcılar her gün geliştirdikleri farklı yöntemlerle, pek çok kişiyi mağdur ediyor. Dolandırıcılık amacıyla kurulan sitelerin sayısı da bu yıl geçen yıla göre yüzde 75 arttı. Türkiye’de 37 binden fazla oltalama (phishing) sayfası kapatıldı. Siber saldırganların gün geçtikçe saldırı yöntemlerini geliştirdikleri dijital dünyada bu yıl saldırıları şekillendiren ise korona virüs salgını oldu. Z Raporu’nun araştırması yeni dönemin risklerine dikkat çekiyor.
AŞILAMA UMUT OLDU: AŞI DAHİL TURİZM
Kapanmalar nedeniyle turizmin durma noktasına geldiği birçok ülke, sezonun başlaması ile aşı pasaportu ile ülkelerine turist kabul etme planları yaparken, aşı arzının yüksek olduğu ülkeler aşılamanın da dâhil olduğu paket turlar ile turizmi canlandırmak istiyor. Aşı turizmi olarak adlandırılan bu yeni seyahat biçimi, şimdiden talep patlaması yaşıyor. Türk Turizm Sektörü de 2021 sezonunda umutları aşıya bağlamış durumda. Yeniden doğuş arayışındaki sektör temsilcileri, aşılama oranlarının artışıyla eski günlere dönüleceğini belirtiyor.
GÜÇLÜ KALEM PLATFORMU: Z RAPORU
Z Raporu’nun yazar kadrosu, yorumlarıyla ekonomi ve siyaset gündemine yeni boyutlar kazandırmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ömer Bolat, Semra Karabaş, Ali Saydam, Prof. Dr. Murat Yülek, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Doç. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal, İbrahim Acar, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano ve Dimitri Triantaphyilou, yurt ve dünyadaki gelişmeleri farklı perspektiflerle değerlendiriyor. Z Raporu’nun mayıs sayısında Dr. Mustafa Özel; Tolstoy’un yönetim felsefesini; analist Cüneyt Paksoy ise her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri ve yatırım araçlarının muhtemel seyrini ele alıyor.