KÜRESEL TİCARETTE KORUMACILIK AKIMI
Z Raporu Temmuz sayısı kapak dosyasında, ABD ve AB’de Çin menşeili elektrikli otomobillere ve ekipmanlarına yönelik yeni gümrük vergileri tartışmaları ışığında ticaret savaşlarındaki yeni dönem ele alınıyor. Küresel ekonomide yükselen korumacılık dalgasının ekonomi ve küresel liderlik mücadelesindeki etkilerinin incelendiği analizde uzman isimler de ortaya çıkan tabloyu son gelişmeler ışığında değerlendiriyor.
2018’de doruk noktasına ulaşan ABD-Çin ticaret savaşı, pandemi sonrası açılan Çin’in kapasite fazlası nedeniyle yeni bir safhaya evrildi. Bugüne kadar Çin ile ekonomik anlamda karşı karşıya gelmek istemeyen Avrupa Birliği’nin Çin’e ilave gümrük tarifeleri uygulamak istemesi ile ticaret savaşlarında yeni bir cephe daha açılırken, Çin ile ilişkilerini geliştiren Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar da gündemde.
FAİZSİZ FİNANSA KATILIM ZAMANI
Türkiye’de geleneksel bankacılığa alternatif olarak doğan katılım bankacılığı son 20 yılda pazar payını 4,5 kat artırdı. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum Araştırması ise bu büyümenin henüz buzdağının görünen kısmı olduğuna işaret ediyor. Zira son 5 yıl içinde yapılan araştırma, Türk halkının yüzde 56’sının faizsiz bir ekonomik sistemi mümkün gördüğünü ortaya koyuyor. Uzmanlar ise katılım enstrümanlarının cazibesini artırmak için sermaye akışının güçlenmesi gerektiğini belirtiyor.
DÜNYA YÜZÜNÜ YENİDEN NÜKLEERE DÖNÜYOR
Her geçen gün artan jeopolitik gerilimlerle tehdit altında olan enerji arz güvenliğini sağlamak için ülkeler nükleer enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın arayışında. Yenilenebilir enerji yatırımlarının arttığı yeni dönemin en önemli aktörü ise yine ve yeniden nükleer enerji. Nükleer enerjiden çıkmaya hazırlanan Avrupa, Rusya’nın yaptırımlara karşı enerji silahını çekmesiyle yeniden nükleere geri dönüyor. Türkiye ise uzun yıllardır enerjide dışa bağımlılığı azaltma stratejisiyle nükleer enerji yatırımlarına hız verdi.
YAPAY ZEKÂ HANGİ MESLEKLERİ BİTİRECEK?
Hayatımızın neredeyse her alanında yer alan yapay zekânın gelecek 10 yılda daha büyük bir gelişime şahitlik etmesi bekleniyor. Her geçen gün karmaşık ve esnek hale gelen yapay zeka sistemleri daha geniş uygulama alanlarına hazırlanıyor. Sağlık, finans, üretim ve otomotiv gibi birçok alanda söz sahibi olan bu sistemler beraberinde yeni meslekleri getirirken, geleneksel meslekleri de yok ediyor. Araştırmalara göre yapay zekânın 2025 yılında 75 milyon işi bitirirken, 133 milyon da yeni iş oluşturması bekleniyor. Ancak uzmanlara göre yaratıcılık, duygusal zekâ ve karar verme yetkisi hala insanlara emanet.
DAVE ULRICH: İNSANLARI YETENEĞE DÖNÜŞTÜRMENİN SAYISIZ YOLU VAR
Z Raporu’nda bu ay Global HR Summit Zirvesi’nin onur konuğu olan ve modern insan kaynaklarının babası ve insan kaynaklarında tüm zamanların en tanınmış düşünce lideri kabul edilen Dave Ulrich ile yapay zekâ çağında İK’nın durumu hakkında bir söyleşi de yer alıyor. Ulrich söyleşisinde, yetenek geliştirmenin üç yolu olarak yetkinlik bağlılık ve katkıya vurgu yapıyor.
EKONOMİYİ DAHA İYİ OKUMAK İÇİN
Z Raporu’nda bu ay İsrail’in kalıcı yıkım politikası uyguladığı Gazze’deki son gelişmeleri inceleyen kapsamlı bir Filistin dosyası da yer alıyor. Pasha Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan söyleşisinin yanı sıra Pazarlama Dünyası köşesinde Esad Sivri ‘Marka satın aldığınız değil hissettiğinizdir’ ve Levent Yılmaz’ın ‘Sıkılaştırma, beklentiler ve bazı sonuçlar’ başlıklı incelemesi de bu ay dergide okunması gereken konu başlıkları olarak göze çarpıyor.
Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR
Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, Ali Saydam, İbrahim Acar, Doç. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal ve Prof. Dr. Metin Toprak gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel’in İz Bırakanlar köşesinde ‘Kahraman İşadamı’ başlıklı yazısı yer aldı. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumladı.