FACEBOOK 15 YAŞINDA

İlk sosyal medya platformu olmasa bile sosyal medyanın dünya çapında kitleselleşmesini sağlayan ilk platform olan Facebook 15 yaşında. Vardığımız nokta itibariyle dünyanın en yaygın iletişim mecrası konumunda bulunan ve sınırları belirsiz bir imparatorluğa dönüşen Facebook, insanları birbirine yakınlaştırmak ve yeni ilişkiler inşa etmek üzere yola koyulmuştu. 2 milyarı aşan devasa kullanıcı sayısı ile Facebook, 15 yıldır dünyayı ve hayatlarımızı radikal bir şekilde değiştirdi, bundan sonra da değiştirmeye de devam edecek gibi görünüyor.

Fatma Nur Dinç

Facebook’un ilk adımları Mark Zuckerberg tarafından 4 Şubat 2004’te Harvard’daki yurdunda atıldığında Zuckerberg, sade bir fikirden dünyanın en güçlü ve etkili şirketlerinden birini ortaya çıkardı. Zuckerberg’in, Facebook’u hayatımıza sokmasından bu yana sosyal medyanın nasıl bir değişim geçirdiğini ve günden güne biraz daha hayatımızın içine, birbirimizle olan iletişim şeklimizi değiştirerek girdiğini görüyoruz. İnternetin yayılması büyük bir gelişme ancak Facebook, interneti bir bağlantı sistemiyle kişiler arasında daha fazla kullanıma açtı. Facebook’un 15 yıldır dünyada bir çok alanda değişikliklere yol açtığını kabul etmemek elde değil. Bir zamanlar ne Facebook, Twitter, Instagram ne de YouTube vardı. Hayat akışımızda durum güncellemeleri, story’ler, tweet’ler, videolar ve filtrelerden geçirilmiş fotoğraflar yoktu. Bu platformların sürekli konuşulması, sosyal medyanın diğer iletişim faktörlerinden çok daha hızlı bir değişim geçirmesinden kaynaklanıyor. Sosyal medyanın teknoloji ile eş zamanlı bir gelişim yaşaması, sosyal medyanın geleceği ve değişimi üzerinde fikir yürütmeyi de zor kılıyor.

GELECEĞİN SOSYAL MEDYASI

2017 yılında Facebook istatistikleri incelendiğinde 2.1 milyar kullanıcı ile lider konumundaydı. Dünya nüfusunun yüzde 28.5’inin aktif olarak kullandığı Facebook, 2018 sosyal medya kullanım istatistiklerine göre 2 milyar 167 milyon kullanıcısı ile yine 1. sırada karşımıza çıkıyor. Kullanıcı sayısının 43 milyon olduğu Türkiye’de ise en fazla Facebook uygulamasını kullanan şehir 11 milyon kullanıcı sayısı ile İstanbul oldu. Türkiye sosyal medya kullanımında dünya üzerinde önemli bir yere sahipken, Facebook kullanıcı sayısı ile dünya genelinde 9. sırada yer alıyor. Facebook, 15 yıllık tarihinde Instagram ve WhatsApp gibi dev satın almalara da imza attı. Facebook, her ne kadar veri skandallarıyla sarsılsa da, 2018 yılında geliri yüzde 37 artışla, 40 milyar doları, net kârı da yüzde 39 artışla, 22 milyar doları geçti. Facebook, medya tarihindeki diğer araçlarla karşılaştırıldığında oldukça sıra dışı olarak değerlendirilebilir. Facebook kullanımının bu kadar yaygın olarak kullanılmasında sağladığı avantajların etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılarına zengin bir çeşitliliğe sahip çoklu bir ortam sağlamasının yanı sıra, farklı sitelerle bağlantı kurarak paylaşım yapmayı kolaylaştırıyor. Grup, etkinlik ve uygulama gibi seçenekler sunarak geniş topluluklarla iletişim kurulabilmesinde de yardımcı oluyor.

Sosyal medya devi hayatımızı nasıl değiştirdi?

Eskiden hayatımız üç ana parametreden oluşuyordu: Ev hayatı, iş hayatı ve sosyal hayat… Teknolojinin ve sosyal medya platformlarının gelişmesiyle birlikte ikili ilişkiler değişti. İki arkadaş bir araya geldiğinde bir süre sonra cep telefonlarının ortaya çıkması iletişim kurmak için çok fazla zaman bırakmıyor. Halbuki teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu kadar çok bilgi elimizden akıp giderken şimdilerde daha az konuşuyor olmak çok garip. Yanlış olan bu platformların varlığı değil, bizlerin onları kullanım şekli. Ve neticede bugün Facebook, 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip bir sosyal ağ olarak kullanılıyor. Facebook, hayatlarımızı ve dünyayı etkileyen durumlara yol açtı. İşte hayatımızda iyi ya da kötü yaptığı değişiklikler…

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mart 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...