TEKSTİLLE BAŞLADIĞI YOLCULUĞU BUGÜN 11 SEKTÖRE ULAŞTIRAN SANKO HOLDİNG, 120 YAŞINDA. REKABET GÜCÜNÜ KORUMAK İÇİN DİJİTALLEŞME VE TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMLE KENDİNİ SÜREKLİ YENİLEYEN GRUP, CİROSUNUN YÜZDE 1,2’SİNİ AR-GE’YE AYIRIYOR. GERİ DÖNÜŞÜMÜ MERKEZİNE YERLEŞTİREN SANKO HOLDİNG’İN GELECEK HEDEFLERİNİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADİL SANİ KONUKOĞLU Z RAPORU’NA ANLATTI.
GİZEM TÜMBAY KOÇAK
Teknolojiyi ve sürdürülebilirliği odak noktasına alarak çalışmalarına devam eden SANKO Holding, tekstil, çimento ve enerji başta olmak üzere 11 alandaki faaliyetlerini sürdürüyor. 2024 yılında 300 milyon dolarlık yatırım programını tamamlamayı hedefleyen şirket, bu rakamın 65 milyon dolarını tekstile, 90 milyon dolarını enerjiye, 50 milyon dolarını ambalaja, 40 milyon dolarını çimentoya ve 35 milyon dolarını liman yatırımlarına ayırdı. Bugün bulundukları konumu dedesi Sani Bey ve nenesi Hatice Hanım’a borçlu olduklarını söyleyen SANKO Holding YK Başkanı Adil Sani Konukoğlu, 120 yıllık yolculuğun çıkış noktasını ve gelecek planlarını anlattı.
Bu yıl 120’nci yaşını kutlayan SANKO’nun bugüne gelirken temel stratejisi ne oldu?
Bu yıl SANKO Holding’in 120’nci yılına erişmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Günümüzde en çok sürdürülebilirlik konuşuluyor. Şirketimiz, sürdürülebilirliğin en güzel örneği. Üretim yolculuğumuz, geçen yüzyılın başında Gaziantep’te başlıyor. Büyük dedemiz rahmetli Sani Bey, 1904 yılında dokuma tezgâhıyla iş başı yapıyor. Yemen harbinde şehit düşen dedemizin tezgâhlarını, nenemiz Hatice Hanım büyük zorluklar içinde çalıştırarak ailesinin geçimini sağlıyor. Dedem belli bir yaşa geldiğinde işleri nenemden devralıyor. Bu hikâyeyi çok fazla insan bilmez ama bugünkü SANKO’nun temellerinde bir kadının emeği, göz nuru var.
Zekeriye Dedem büyüdükten sonra dört tezgâhla işlerin başına geçiyor. Evlatlar büyüdükçe işletmelerin değişik kademelerinde görev alıyor, daha sonra ailenin büyümesine katkı sağlıyor. Babam büyük oğul olarak işe başladığında dedemin 70 çalışanı varmış. Dedem kalender bir insandı. Babam sürekli kendini yenileyen biriydi, ürettiği malları yenileyen bir yapısı vardı. Askerlik sonrası dedemle ortaklığa devam ediyor ve 1943’te işleri tamamen üstleniyor. Biz de büyüdükten sonra babama katıldık. Beş kardeş “Birlikten kuvvet doğar” diyerek hep birlikte çalışmayı tercih ettik.
120’nci yılımızı kutlarken değerli aile büyüklerimize saygı ve minnet doluyum. Öte yandan kardeşlerimle birlikte babamıza verdiğimiz sözler doğrultusunda işimizi büyütürken, bu topraklardan kazandığını yine bu topraklara ve insanlarımıza sunma gayesiyle daima toplumsal fayda odaklı çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
CİRONUN YÜZDE 1,2’Sİ AR-GE YATIRIMLARINA
SANKO Holding’in 120 yıldır rekabet gücünü koruyabilmesinin arkasında ne var?
Teknolojik dönüşümümüzü sağlayacak dijitalleşme yatırımları yapıyoruz. Gelecekte de ayakta kalabilmek ve rekabette güçlü olabilmek için, dijitalleşme ve teknolojik dönüşüm odağında kendimizi sürekli yeniliyoruz. Teknolojideki dönüşümümüz, grubumuzun sürdürülebilirlik hedeflerini de destekliyor. Yıllık ciromuzun yaklaşık yüzde 1,2’sini Ar-Ge yatırımlarına ayırıyoruz. Sürdürülebilirliği bir iş modeli olarak görüyoruz. Bütüncül bir yaklaşımla çevre, sosyal, yönetişim alanlarında net pozitif etki hedefliyoruz.
“GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ ELYAF ÜRETİMİNDE ÖNCÜ OLMAYI HEDEFLİYORUZ
Tekstil sektörü zorlu bir dönemden geçiyor. Sizin ‘Amiral gemi’ olarak değerlendirdiğiniz tekstil alanındaki son gelişmeleriniz neler?
Dünya tekstil sektöründe yaklaşık 100 milyon ton atık çıkıyor ve bunun yalnızca yüzde 1’lik bir bölümü geri dönüştürülebiliyor. SANKO Holding, sektörde geri dönüşüm konusunda öncülük yapıyor. Tekstilden tekstile geri dönüşümde oyunun kurallarını değiştirecek ve moda endüstrisinin döngüsel modele geçişini hızlandıracak çalışmalar yürütüyoruz. Son iki yıldır gerçekleştirilen sürdürülebilirlik yatırımlarıyla tekstil üretiminde şu anda her üründe yüzde 10 olan geri dönüşümden elde edilmiş miktarı, yüzde 35-40’a çıkarmayı hedefliyoruz. 2022 ‘de faaliyete başlayan tekstil geri dönüşüm tesisiyle tekstil atıklarını yeniden ekonomiye kazandırarak kumaş ve iplik üretiminde kullanıyoruz. Bu alanda, 150 milyon dolar civarında yatırım planlanıyoruz.
120 yıllık tekstil tecrübemiz doğrultusunda, kendi bünyemizde 10 yılı aşkın Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiğimiz RE&UP teknolojisiyle geri dönüştürülmüş elyaf üretiminde öncü olmayı hedefliyoruz. Bugün Gaziantep ve Bursa’daki geri dönüştürülmüş elyaf tesisleriyle hizmet veren RE&UP, tekstil atıklarını yüksek kaliteli, sürdürülebilir ve hemen kullanıma hazır halde geri dönüştürülmüş hammaddeye dönüştüren devrim niteliğinde bir yeni nesil teknoloji girişimi olarak dikkat çekiyor.
Diğer alanlarda 2024 yılında neler hedeflediniz?
120 yıldır Türkiye için üretme ve yatırım tutkusundan bir an bile vazgeçmedik. 2024 için yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım programımız var. Bu yıl tekstilde 65 milyon dolar, enerjide 90 milyon dolar, ambalajda 50 milyon dolar, çimentoda 40 milyon dolar, limanda ise 35 milyon dolar civarında yatırım planladık.
DÖNGÜSEL EKONOMİ İÇİN İNOVATİF GİRİŞİMLER
Sürdürülebilirlik alanında ne gibi projeleri yürütüyorsunuz?
100’den fazla ülkeye ihracat yapan sorumlu bir üretici olmanın bilinciyle, etki ettiğimiz toplumu ve çevreyi gözeterek, paydaşlarımızla iş birliği içinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Gelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunabilmek için tüm çalışmalarımızı; iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, toplumsal eşitsizlik gibi çevresel ve sosyal problemlere çözüm üretme hedefiyle planlıyoruz. Yeşil Mutabakat çerçevesinde belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için inovasyon ve verimlilik odaklı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Enerji verimliliğini artırma, karbon ayak izini azaltma ve döngüsel ekonomi prensiplerini uygulama konularında kararlılıkla ilerliyoruz.
Devamı Z Raporu Dergisi Kasım 2024 sayısında…