“TÜRKİYE’DE HER ZAMAN KRİZLE İLGİLİ BİR ŞEYLER OLABİLİR, MADEM Kİ BÖYLE, MADEM Kİ BULUNDUĞUMUZ COĞRAFYA KADERİMİZ, O HALDE EKONOMİDE HER ZAMAN BUNLARA ALIŞKIN OLMAMIZ LAZIM” DİYEN MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD) BAŞKANI ABDURRAHMAN KAAN, EKONOMİDE YENİDEN DENGELENME SÜRECİNE GİREN ÜLKEMİZ EKONOMİSİNİN YERLİ GİRİŞİMCİLERE FIRSATLAR SUNDUĞU GİBİ, YABANCI YATIRIMCILARI DA CAZİP İŞ ORTAMI İLE CEZBETTİĞİNİ SÖYLEDİ.
MEHMET ALİ DOĞAN
Türkiye ekonomide bir dengelenme programı yürütüyor. Bunun yansımasını reel sektör nasıl hissediyor? 2020 yılına nasıl girildi?
Türkiye olarak 2020’ye iyi girdik. Özellikle 2018 yılında yaşanan kur atağı, ilk olarak büyümenin ana dinamikleri olan sanayi sektörünü kurlar üzerinden, konut sektörünü ise yükselen faizler üzerinden olumsuz etkiledi. Bu bağlamda 2019 yılını başta hükümetimizin mali politikaları ve Merkez Bankası’nın para politikasındaki koordineli çalışması ile geçtiğimiz yılı 2018 yılının diplerinden yükselerek kriz öncesi seviyelere yeniden ulaşma dönemi olarak gördük. 2018 yılındaki kur saldırılarından sonra enflasyon özellikle üretici fiyatları itibariyle baktığımız zaman yüzde 40’lara çıkmıştı. Sonra yeni ekonomi paketi devreye girdi ve onun doğrultusunda 2019 yılında dengelenme sürecine girildi. Biliyorsunuz, enflasyonda yüzde 12 civarında bir hedef vardı, yüzde 11.85’le bitirdik. İhracatta aynı şekilde 180 milyar bir hedef vardı, 2019 itibariyle 180 milyar 400 milyon olarak onu da tamamladık. 2018 sonrasında mücadele vererek belli bir hedefin içinde, mücadele etmiş bir iş dünyası olarak, özellikle kredi ve faizlerin de düşmesiyle 2020’ye giriyoruz. Şu anda biz 2020 için umutluyuz.
Dünyada da hafif bir miktar ticari açılmayla birlikte, sene sonu için belirlenen hedefler gerçekleşti. Reel sektör ile finans sektörünün de birlikte uyumlu bir şekilde hareket etmesi 2020 yılına umutla bakmamızı sağladı. Daha güçlü bir büyüme ile yılı kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Geride bıraktığımız yıl ciddi oranda gerileyen yatırım harcamalarının, faizlerdeki düşüşün gecikmeli olarak piyasalara yansımasıyla, 2020 yılından itibaren yeniden artışa geçeceğini düşünüyoruz. Üçüncü çeyrek itibariyle yeniden pozitife dönüş yapan iç tüketimdeki artışın sürmesiyle, 2020 için hedeflenen yüzde 5’lik büyüme oranını zorlamadan yakalayacağımıza inanıyoruz.
Merkez Bankası bir seri yaptı ve beş kez üstüste faizleri düşürdü. Yeni faiz düşüşleri öngörüyor musunuz?
Tabii ki öngörüyoruz. Faizlerde yüzde 14,75’lik düşüş oldu. Buradaki etken enflasyondur. Enflasyon düştüğü sürece faizler de düşecektir. Özellikle dünyadaki sisteme bakarsanız faiz ve enflasyon arasında bir korelasyon var. Bizimle aynı ligde olan devletlere bakın. Çin, Güney Kore, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelere baktığımız zaman; politika faizi mesela yüzde 10 ise enflasyona bakıyoruz yüzde 5.5. Bu ülkeler içinde mesela Rusya da var, yüzde 55 ile yüzde 70 arasında bir korelasyon var. Onun için siz eğer enflasyonu yüzde 4’lere düşürürseniz, kredi maliyetleri de yüzde 7’ler seviyesine düşer.
‘ÜLKEMİZ YENİ YATIRIMLAR İÇİN FONLARI KOLAYLIKLA ÇEKER’
Küresel ekonomideki riskler, Türk iş dünyasına tedbirli ve ihtiyatlı olma mesajı da veriyor. Haliyle küresel ekonomiyi takip de önemli. MÜSİAD küresel ekonomik gelişmeleri nasıl görüyor?
Özellikle geçtiğimiz yıl Amerikan Merkez Bankası – Fed tarafından devam etmesi beklenen sıkılaştırıcı yönde para politikası, yılın başlarından itibaren tersine dönüp yerini gevşek bir para politikasına bıraktı. Atlantik’in diğer yakasında Avrupa Merkez Bankası – ECB’nin de gevşek para politikası uygulamasına devam etmesi, diğer önemli gelişme olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte; hâlihazırda ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının bir nebze olsun Faz-1 anlaşması ile durulması özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelere fon akımlarının gelmesinin önünü açacaktır. Bu bağlamda; Türkiye ekonomide yeniden dengelenme sürecinde yerli girişimcilere fırsatlar sunduğu gibi yabancı yatırımcıları da cazip iş ortamı ile cezbediyor ve ülkemizin yeni yatırımlar için bu fonları kolaylıkla çekebileceğini düşünüyoruz. Nitekim beklenti ve görüşlerimizle uyumlu olarak Dünya Bankası tarafından yayınlanan İş Yapma Endeksi’nde de ülkemiz çok iyi bir konuma yükseldi.
Devamı Z Raporu Dergisi Şubat 2020 sayısında…