ESPOR FUTBOLA RAKiP

Espor sadece spor değil, aynı zamanda teknolojik gelişim, eğitim, istihdam, iş fırsatı ve büyük kazançlar demek. Esporun Türkiye’de de ciddi potansiyeli var. Oyunlarının geliştirilmesi amacıyla üniversiteler espora yatırım yapmaya başladılar bile. Çünkü tek başına dijital oyun Türkiye’nin 2023 bilişim ihracatı hedefini tutturabilir. Global esporun 2020’de 9 milyar dolara ulaşacağı düşünülürse işin ciddiyeti daha iyi anlaşılır. Bu nedenle 20 Ocak’ta başlayan League of Legends’te sadece şampiyonluk yarışı olmayacak, oyun geliştiriciliğinin motivasyon kaynağı olacak. 

Mehmet Ali Doğan

Yeni yüzyıl, yeni sporları da beraberinde getirdi. 2000’li yılların başında elektronik spor anlamına gelen espor, turnuvalar ve liglerle kendini göstermeye başladı. Günümüzde ise neredeyse futbol kadar ilgi görecek bir popülariteye ulaştı. Bugün 700 milyon dolar civarında olan dünya espor pazarının ekonomik büyüklüğünün 2020’de 9 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Böylesi cezbedici dijital pazarda, Türkiye’de yer almak için çalışmalara başladı bile… Türkiye’de espor sahasında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından sporcu lisansı veriliyor. Resmi lig ve turnuvalarda oyun oynayarak hayatlarını kazanan profesyonel takımlar ve oyuncular gün geçtikçe çoğalıyor. Beşinci yılını geride bırakan resmi lig, League of Legends ise gelecek umutlarını besliyor. Birbirinden iddialı takımlar, üniversiteleri ve dünya devi firmaları yanlarına alarak yarışmaya başladı. Kıyasıya rekabet, yeni seyirci kitlelerini peşinden sürüklemeye başladı, potansiyel pazar şimdiden oluşmuş durumda. Çünkü esporun sektörel gelirinin içerisinde, teknolojik yeniliklerle oluşan etkiler dışında; yayın hakları, reklam, sponsorluk, forma ve t-short gibi ürünler ve bilet satışı gibi kaynaklar bulunuyor. Bütün bunların görünür olduğu resmi lig, League of Legends 2018 Şampiyonluk Ligi Kış Mevsimi heyecanı 20 Ocak’ta başladı. Yenilenen formatıyla bu yıl 9 hafta sürecek olan ligde 1907 Fenerbahçe Espor, BAUSuperMassive eSports, Dark Passage.Dominos, Galakticos, HWA GAMING, Royal Bandits, Team AURORA ve YouthCREW olmak üzere toplam 8 takım şampiyonluk için mücadele edecek. Cumartesi ve Pazar günleri saat 15.00, Pazartesi günü saat 18.00’da başlayacak maçlar Twitch ve YouTube üzerinden canlı yayınlanıyor. Ligin dışında, dijital oyun tasarımcıları, üniversiteler ve oyun bilgisayar pazar temsilcileri de esporun gelişimi için yoğun faaliyet yürütüyorlar. Bu amaçla yılın ilk işbirliği, ASUS’un Republic of Gamers (ROG) markası ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin espor kulübü BAU eSports’un iki yıl sürecek sponsorluk anlaşması oldu.

TÜRKİYE CİDDİ POTANSİYEL BARINDIRIYOR

Büyük mecraların ve markaların da espor sektörüne dahil olmasıyla ülkemiz espor alanında en önemli ülkelerden biri olabilir. “Ülkemizde tıpkı Güney Kore’de olduğu gibi bir internet kafe kültürü hakim” olduğunu söyleyen ASUS Türkiye Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, “Dolayısıyla Türkiye’de gençlerin espora ulaşmaları çok daha kolay. Bu yüzden Türkiye Espor alanında çok ciddi bir potansiyel barındırıyor” diye belirtiyor.

Devamı Derin Ekonomi Mart 2018 sayısında…

 

Dikkat çekenler...