ABD’de 31 yıl aradan sonra uygulamaya konan vergi reformu tartışmaları da beraberinde getirdi. Zengini daha zengin edecek denen vergi reformu, ABD Başkanı Donald Trump’ın sermayeyi ülkeye çekme girişimi olarak başarılı gözüküyor. Ancak vergi adaleti açısından tartışmalar daha çok sürecek gibi. Çünkü yeni reform, merkezi yönetimin borcunu gelecek 10 yılda 1 trilyon 500 milyar dolara yükseltecek. Amerikalı zenginler ise Trump’ın politikasının tam tersine, sistemin devamı açısından “Biz daha fazla vergi verelim” görüşünü savunuyor.
Mehmet Ali Doğan
Donald Trump’ın ABD’ye başkan seçilmeden önceki vaatlerinden biri, ülkedeki kurumlarla vatandaşlara vergi indirimi sağlayacak vergi reformuydu. Reformun ülkenin en zengin bireyleri için daha az vergi veya daha düşük vergi oranı anlamına geldiği iddiaları uzun süre konuşuldu. Tasarıya karşı çıkan Senato Azınlık Grup Başkanı Charles Schumer yüksek gelir sınıfından alınan vergilerde kesintiye giden reformun kamu bütçesine yük getireceği tezini ortaya koyuyordu. “Bu yasa Başkan’ın çok işine yarayacak, kabinesinin de çok işine yarayacak. Ona destek verenlerin büyük bir kısmı da bu yasadan yararlanacak. Evet, Başkan en zengin yüzde 1’lik dilimde bulunuyor. Bu yasa da söz konusu yüzde 1’in yararına düzenlendi. Yani başkan sorunun tarafı ve parçası.”
VERGİ DÜŞTÜ YATIRIM ARTTI
Vergi paketi, içerdiği vergi indirimleri ülkenin orta sınıf ailelerine mi yoksa zenginlerle, şirketlere mi yarar sağlayacak? Tartışmanın odağında bu soru vardı. Vergi Yasası’nın bütçe açığını artıracağı görüşüne Vergilendirme Ortak Komisyonu’nun tespitleri eklendi. Komisyon, vergi indirimlerinin, merkezi yönetimin borcunu gelecek 10 yılda 1 trilyon 500 milyar dolara yükselteceğini savunuyor. Sonuçta tasarı yasalaştı ve ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin vergi sisteminde son 31 yılın en büyük değişikliklerini içeren 1,5 trilyon dolarlık “Vergi İndirimleri ve İstihdam Yasası” tasarısını imzaladı. ABD’de varlıklı Amerikalılara uygulanan vergi oranları düşürülürken, serbest meslek ve orta ölçekli şirket sahiplerine de vergi indirimleri sağlandı. İmzayla yasalaşan vergi paketi, Beyaz Saray’ın ilk büyük zaferi oldu. Düzenlemeyle, Amerikalı şirketlere yönelik kurumlar vergisi oranı 2018 itibarıyla yüzde 35’ten yüzde 21’e indirildi. Ülkedeki bireysel mükelleflere uygulanan vergi oranları bakımından da önemli değişikler içeren vergi kanuna göre, bireysel gelir vergisi oranları 2018’den itibaren 10 yıl boyunca birkaç puan aşağı çekilecek. Ülkede mevcut durumda farklı gelir gruplarına göre yüzde 10, 15, 25, 28, 33, 35 ve 39,6 şeklinde uygulanan bireysel gelir vergisi oranları, yeni kanun çerçevesinde yüzde 10, 12, 22, 24, 32, 35 ve 37 olacak.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan 2019 sayısında…