İletişim çağındayız fakat Internet World Stats verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 45’inin hâlâ internet erişimi yok. Bu hizmetin dünyanın her köşesine yayılabilmesi için, interneti uydu aracılığıyla dağıtmaya yönelik pek çok çalışma yapılıyor. Uyduların kapsama alanlarının geniş olması ve bu yolla fiber ağ kurmanın maliyetinden kurtulmak, uzaydan küresel internet çalışmalarını cazip kılan en büyük avantajlar…
Esranur Eyupoğlu
Uydu aracılığıyla internet dağıtımı ilk olarak 15 yıl önce başladı. Çift taraflı geniş bant bağlantısına olanak sunan ilk uydu, Fransa merkezli Eutelsat şirketi için Boeing tarafından yörüngeye fırlatıldı. Geçen yıllar içinde internet sağlayan uyduların sayısı oldukça arttı. Çalışmalar gittikçe hızlandı ve şimdi de internetin ciddi bir değişim sürecinde olduğu ortada. Dönüşümün nasıl gerçekleşeceğini zaman gösterecek. Fakat bu alandaki rekabete bakarak, uydularla dağıtılacak küresel internetin önemini anlamak zor değil. Google ve Facebook’un küresel internet çalışmaları malum. Bununla birlikte OneWeb, Telesat, Space Norway gibi telekomünikasyon şirketlerinin benzer projeleri Federal Communications Commission (FCC) tarafından onaylandı.
SPACEX HIZLI İNTERNET SAĞLAYACAK
FCC’den izin almak için başvuranlardan biri de Tesla’nın CEO’su Elon Musk. Kurucuları arasında yer aldığı SpaceX şirketinin dünya üzerindeki herkese düşük maliyetli internet hizmeti vermek için başlattığı Starlink projesi, FCC tarafından onaylananlar listesinde yerini aldı. 2018 yılının Şubat ayında da SpaceX’in küresel internet projesi için uzaya göndereceği 4.425 adet Starlink uydusundan ilk ikisi uzaya fırlatıldı. Bu iki prototip uydu, proje için atılan ilk adım oldu. Şirketin planı önümüzdeki yıllarda sınırlı sayıda uyduyla küresel interneti hayata geçirmek. Yeni bir sisteme sahip olan uydularla, geniş bantta yüksek hızlı internet servisi sağlanması amaçlanıyor. Bu yüzden Starlink uyduları, yerden yaklaşık 22,000 mil yüksekte duran geleneksel uyduların aksine, 684 ve 823 mil arasında konumlandırılıyor. 10 milyar dolarlık bu proje kapsamında SpaceX, 2019 ve 2024 yılları arasında iki aşamada uyduları uzaya gönderecek. Starlink uydularından oluşturulan küresel ağ, her bir aşamada dünyanın çevresini sarmaya başlayacak. Proje tamamlandığında ise birbirine bağlı 4.425 uydu yakın dünya yörüngesinde bulunacak. Dünyanın üzerinde dolaşacak uydular 1 Gbps bağlantı sunacak.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Şubat 2019 sayısında…