ABD Birleşmiş Milletler Durban Deklarasyonuna neden karşı çıktı?

ABD Başkanı Joe Biden 24 Nisan 2021 tarihinde yayınladığı bir demeçte Osmanlı dönemindeki Ermeni tehcirinden bir katliam (genocide) olarak bahsetmişti. Oysa aynı ABD Başkanı bir yıl önce, 31 Aralık 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından önerilen “Irkçılık, Irki Ayrımcılık ve Yabancı Düşmanlığına karşı somut adımlar atılması” (Durban Deklarasyonu) kararına karşı çıkan az sayıdaki ülkeden birisi olmuştu.

Yaman bir çelişki. Ya da, bariz bir ilkesizlik ve çifte standart göstergesi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki oylamadan 193 ülkeden 106 adedi “evet” oyu vererek ırkçılığa, ayrımcılığına ve yabancı düşmanlığına karşı somut adım atılmasını isterken, Amerika ve İsrail’in de dâhil olduğu 14 ülke öneriye karşı çıkmıştı. Kalanları da ya oy vermemiş ya da çekimser kalmıştı.

Durban Deklerasyonu, Güney Afrika’nın Durban kentinde 2001 yılında düzenlenen Irkçılık Karşıtı Dünya Konferansı (World Conference against Racism sonunca kararlaştırılmış ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından yayınlanmıştı. Görüşmeler sırasında Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail toplantıları terk etmişti. Neden?

ABD’nin toplantıyı terk etmesinin görünürdeki sebebi, Afrika’dan Avrupalı köle tacirleri tarafından kaçırılarak Amerika’da satılan milyonlarca Afrikalıların tarihi haklarının tartışılması idi. Bilindiği gibi bugün Amerika Birleşik Devletleri’ne ait olan topraklar 15. yüzyıldan itibaren asıl sahipleri olan Asya kökenli yerlilerden zorla gasp edilmişti. Büyük katliamlarla elden edilen bu topraklara, daha sonra milyonlarca Afrikalı köle zorla getirilerek Amerika Birleşik Devletleri kurulmuştu.

Devamı Z Raporu Ekim 2023 sayısında…

Dikkat çekenler...