ABD Kongresi Rusya’ya yeni yaptırım kararı alırken, ülkeyi 2016’daki ABD seçimlerine karıştığı iddialarından dolayı cezalandırmayı amaçlasa da, bu yaptırımlar büyük oranda ABD’nin kendi çıkarlarının ve jeopolitiğinin etkisiyle gündeme geldi.
Yaptırımların Rusya üzerinde pek etkisi olmayacağına, ancak Avrupa Birliği’ne (AB) ve başka ülkelere bazı dolaylı zararlar verebileceğine dair işaretler var. Şimdiki yaptırımlar, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden sonra 2014’te Barack Obama tarafından uygulananların neredeyse yeniden şekillendirilmiş hali. Ancak, en büyük değişiklik, Donald Trump veya gelecekteki ABD başkanlarının yaptırımların yumuşatılması için yapacakları herhangi bir hamlemin Kongre tarafından engellenebileceğini belirten bir yasaya dönüştürülmüş olması.
Öncekilerde olduğu gibi, şu andaki yaptırımlar da Rus petrol ve doğalgaz projelerinin yanı sıra Rus bankalarını ve şirketlerini hedefliyor. Rus tahvilleri, hisse senetleri ve Rus para birimi rublenin Trump’ın yaptırım yasasını imzalamasından sonra güçlenmesi yaptırımların piyasalar tarafından dikkate alınmadığının bir kanıtı.
Öte yandan, AB yaptırımların bazı dolaylı zararlarına maruz kalabilir. Nitekim, yaptırımlar, Avrupa’ya uzanan Rus boru hatlarının onarımı da dahil olmak üzere iyileştirme çalışmalarını yasaklıyor. Bu karar, Rus doğalgazını Baltık Denizi’nden Almanya’ya ulaştıracak, Avrupa ve Rus tarafının birlikte finanse ettiği Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattına yapılan yatırımları da engelleyebilir.
Avrupa Komisyonu’na göre yaptırımlar Rusya’dan Türkiye’ye gelen Türk Akımı doğalgaz boru hattı, Kazakistan petrolünü Rusya üzerinden Karadeniz’e taşıyacak Hazar Deniz Boru Hattı Konsorsiyumu ve muhtemel bir Baltık sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi olmak üzere Avrupa’nın diğer üç enerji projesini de zayıflatabilir. Ayrıca Kuzey Akım-2 konsorsiyumunda Gazprom ve Shell de dahil olmak üzere potansiyel hissedarlar da bazı dolaylı zararlarla karşı karşıya kalabilirler.
Bazı AB yetkilileri, ABD’nin Avrupa’ya bir doğalgaz tedarikçisi olarak Rusya’nın yerini almak istediğini iddia ediyor. Bunda gerçeklik payı olsa da, ABD LNG’si Rusya’nın Avrupa’daki doğalgaz arzıyla rekabet edemeyecek durumda.
Devamı Derin Ekonomi Eylül 2017 sayısında …