Uluslararası toplum bir kez daha Libya’ya operasyon yapmayı gündemi almış görünüyor. Bu kez DAEŞ’in ülkenin kuzeyinde hızlı ilerleyişine ve Sirte ile Doğu Akdeniz kıyısındaki 200 mil çapındaki bir alanda kontrolü ele geçirmesine karşı durmak amacını taşıyor.
Irak ve Suriye’deki petrol gelirleri yerel ve uluslararası askeri operasyonlar nedeniyle tehdit altında olan örgüt gözünü Afrika’nın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Libya’ya dikmiş durumda. Şubat ayında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, DAEŞ’in Libya’da milyarlarca dolarlık petrol gelirine erişmek için zemin aradığını söyledi. Görünen o ki Pentagon’un tetik parmağı karışınıyor ve 19 Şubat’ta ABD Hava Kuvvetleri, bu ülkenin Tunus sınırında düzenlediği saldırıda en az 41 kişiyi öldürdü.
DAEŞ Eylül 2014’te bir grup yerli savaşçının ülkesine dönmesiyle birlikte yerli radikal unsurları Ebubekir El-Bağdadi’nin halifeliği altında birleştirmesiyle tutunacak bir dal bulmuştu. Libya iç savaş bataklığına sürüklendikçe, bu grup da ülkenin merkez kıyısında güç kazanmaya başladı ve Bağdadi de üst düzey komutanlarını bu ülkeye yolladı. Grup internet üzerinden propagandaya ağırlık vererek, yeni eleman kazanmaya devam ediyor. Irak’ta olduğu gibi DAEŞ ve askeri kapasitesi eski asker ve rejim destekçilerinin katılmasıyla güçleniyor. Muammer Kaddafi’nin doğduğu yer olan Sirte şimdi DAEŞ’e sempati duyan aşiretlerin yuvası.
Libya’da örgütün kaç militanı olduğuna ilişkin tahminler ise birbirinden farklı. Pentagon 5-6 bin derken, Fransız istihbaratı 10 bin diyor.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mart sayısında…