Brexit kararının nasıl oldu da gerçekleştiğine inanabilmek, neredeyse hala ilk günkü kadar zor. Zira zaman ilerledikçe netleşemeyen detaylar, işin gerçekten ne derece karmaşık olduğunu yaşayarak gösteriyor. Üstelik kararın ve ilgili belirsizliklerin belirgin ekonomik yansımaları olması da cabası… Elbette İngiltere ekonomisi kararın ardından bir uçuruma sürüklenmedi ve iyi kötü yoluna devam ediyor ancak finans başta olmak üzere çeşitli sektörlerin yaşadığı kafa karışıklığı ve endişelerin, yatırımların da normal seyirden çıkmasını beraberinde getirdiğini kabul etmek gerekiyor.
Bu bağlamda geçtiğimiz haftalarda İngiltere Merkez Bankası, gelinen noktada Birleşik Krallık ekonomisinin referandum öncesi tahminlerden küçük kaldığını belirtirken bu bağlamda ülkenin AB’den ayrılması kararının aileler için 900 pound civarı bir fedakârlık anlamına geldiğini açıkladı. Son iki yıllık dönemde yaşanan bu kayıp, düşünüldüğünde toplumun belli kesimleri için az buz bir rakam değilken, para biriminin yaşadığı düşüşle tetiklenen enflasyon zayıf ücret artışlarıyla karşılaşınca da halk için bir olumsuzluk belirdiği aşikar. Üstelik Brexit kararıyla gelen ve dahi gelebilecek istihdam kayıplarının, hayatlara dokunan güçlü bir yanı var.
Bununla birlikte negatif ekonomik yansımalara dair değerlendirmelerin, Brexit yanlısı politikacıları hala düşünceden çok savunmaya sevk edebildiğine de şahit oluyoruz. Oysa varılan noktada yapılması gereken, çıkış için halka ekonomik açıdan da minimum zarar verecek şekilde akılcı bir yol haritası oluşturmak…
İşte bu doğrultuda meşakkatli konulardan biri, Avrupa’nın geri kalan kısmıyla ekonomik ilişkilerin ne formatta devam edeceği olarak karşımıza çıkıyor. Bu ise, “ekonomik çıkarlarla” Brexit’in özünü temsil eden “bağımsızlık” arasında en dengeli seçimi yapabilmek anlamına geliyor. Avrupa Ekonomik Alanı’nda kalmaktan Gümrük Birliği’nin farklı formlarına kadar masaya getirilen alternatifler bu çerçevede ele alınırken, İngiltere bu anlamda hala oldukça zorlu bir süreçten geçiyor.
Devamı Derin Ekonomi Haziran 2018 sayısında …