Büyüme için verimlilik artışı şart

Dünya ekonomisi tarihi bir gerçekle karşı karşıya. Döngüsel iniş çıkışlardan sıyrılmış küresel büyüme oranı, 2008-2009 küresel finansal krizinden bu yana istikrarlı bir şekilde yavaşladı. Politika müdahalesi olmadan ve gelişmekte olan teknolojilerden yararlanmadan, geçmişin daha güçlü büyüme oranlarının geri dönmesi pek olası görünmüyor.

Son dünya ekonomik görünümündeki beş yıllık öngörülere göre, küresel büyüme 2029 yılına kadar yüzde 3’ün biraz üzerine çıkacak. Beklentiler büyümenin on yılın sonuna kadar pandemi öncesi (2000-2019) ortalamanın yaklaşık bir puan altına düşebileceğini gösteriyor. Böyle bir durum yaşam standartlarındaki iyileşmeyi tersine çevirerek daha zengin ve daha fakir ülkeler arasındaki yavaşlamanın eşitsizliğini artırabilir.

Yüksek faiz oranlarıyla birlikte kalıcı bir düşük-büyüme senaryosu borç sürdürülebilirliğini riske atabilir. Ülkelerin ekonomik yavaşlamalara karşı koyma ve sosyal refah veya çevre girişimlerine yatırım yapma kapasitesini kısıtlayabilir. Dahası, zayıf büyüme beklentileri, sermaye ve teknolojilere yatırımı caydırabilir ve muhtemelen yavaşlamayı derinleştirebilir. Bütün bunlar, jeo-ekonomik parçalanmadan kaynaklanan güçlü rüzgârlar ve zararlı tek taraflı ticaret ve sanayi politikaları ile daha da kötüleşiyor.

Devamı Z Raporu Mayıs 2024 sayısında…

Dikkat çekenler...