İkinci Dağlık-Karabağ Savaşı, olayları yalnızca bölgesel güçlerin 21’inci yüzyıl öncesine dayanan çıkarları açısından gören ve bölgedeki Azerbaycan gibi küçük oyuncuların bağımsızlığını reddeden Batılı büyük stratejistlerin entelektüel başarısızlığını ortaya koydu.
Anar Valiyev ve Narmina Mamishova gibi Azerbaycanlı siyaset bilimcilerin üzerinde çalıştığı “stratejik korunma” uygulaması sayesinde Azerbaycan’ın ulusal güvenlik kaygıları tarafından yönlendirilen çok düzeyli bir davranış, ülkenin dış politikasına, özellikle Rusya karşısında belirli bir bağımsızlık ve manevra alanı sağlamıştır.
Dahası, Esmira Jafarova gibi bilim insanları, bu stratejinin Azerbaycan’ın Bağlantısızlar Hareketi’nin dönem başkanı olması gibi dış politika araçlarıyla birlikte ustaca kullanılmasının sonucunda ülkenin bir “orta güç” haline geldiğini savunuyorlar. Bu durum Ekim ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanı Rusya’nın Fransa ile birlikte Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili olarak Konsey’e bir “açıklama” taslağı sunmasıyla netlik kazandı.
Söz konusu açıklama, BMGK’nin 1993 tarihli Ermeni kuvvetlerinin işgal altındaki tüm topraklardan “derhal” çekilmesini talep eden dört kararına hiçbir şekilde değinmedi. Ancak 2020’de Bağlantısızlar Hareketi üyeleri, BMGK’nın daimî olmayan 10 üyesinin yedisini oluşturuyor.
Devamı Z Raporu Aralık 2020 sayısında …