Uluslararası Ödemeler ve Menkul Kıymetler Takası Konferansı’nın 5 Temmuz 2024 tarihindeki etkinliğinde bir sunum yapan İtalya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, dijital euro ve mahremiyetin korunması ilişkisini gündeme getirdi. Nagel’e göre anahtar sorulardan biri, ‘analog temel ürünümüz’ olan nakit paranın bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile tamamlanıp tamamlanmaması gerektiğidir. Eğer tamamlayıcı dijital paraya ihtiyaç varsa, bu durumda CBDC’nin genel kamuya mı, yoksa finansal kuruluşlar gibi ödeme profesyonellerine mi sunulması gerektiğine karar vermek gerekiyor. Nagel, konuşmasının sonunda bütün piyasaya sunulması yönündeki kişisel ve kurumsal kanaati de belirtiyor.
Dijitalleşme, finansal sistemleri yeniden şekillendiren ve ekonomik faaliyetleri temelden dönüştüren bir süreçtir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından önerilen dijital euro, hem potansiyel faydaları hem de mahremiyet endişeleri nedeniyle dikkat çekiyor. Dijital euro’nun hayata geçirilmesi, tokenizasyonun gücünü kullanarak ödeme sistemlerini modernize etme fırsatı sunarken, mahremiyetin korunması konusu önemli bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor.
DİJİTAL EURO’DAN BEKLENTİLER
Dijital euro, geleneksel nakit paranın dijital bir versiyonudur ve ECB tarafından ihraç edilmesi planlanmıştır. Fiziksel banknot ve madeni paraların dijital bir tamamlayıcısı olarak tasarlanan dijital euro, tüketicilere ve işletmelere güvenli, hızlı ve verimli bir ödeme aracı sunmayı amaçlıyor. Dijital euro’nun temel amacı, mevcut dijital ödeme sistemlerini destekleme, güvenlik, şeffaflık ve verimliliği artırma, dijital teknolojileri kullanarak kayıt dışı ve yasadışı faaliyetleri de minimize etmenin yanı sıra, nakit paranın sağladığı bazı avantajları dijital dünyada da koruyabilmedir.
Devamı Z Raporu Ağustos 2024 sayısında…