15 Haziran’da Ladakh’ın doğusundaki Galwan Nehri yakınlarında meydana gelen kanlı bir çatışmada yirmi Hint asker ölürken, Hindistan’ın 43 Çinli askerin de öldüğü yönündeki iddiası Pekin yetkilileri tarafından doğrulanmadı.
Galwan Nehri bölgesi geçmişte de iki Asya devi arasındaki çatışmalara sahne olurken, Temmuz 1962’de Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Hint ordusunun buradaki karakolunu kuşatması iki ülke arasındaki topyekûn savaşın temelini atan olaylardan biri oldu.
1996’da Hindistan ve Çin’in sınır boyunda barışı korumak üzere vardıkları anlaşma uyarınca, iki tarafın birliklerinin iki kilometrelik fiili egemenlik alanı sınırları içinde ateşli silah kullanması ve ateş açması yasak. Dolayısıyla, Ladakh’taki son çatılmalarda ateş açılmazken, Çin Galwan’daki Hint askerlerine saldırmak için çivili sopa ve sırık kullandı.
Ancak Doğu Ladakh’taki durumun aniden değişebileceği düşünülüyor. Zira Hint ordusu ağır silahlarla donatılmış yaklaşık 6 bin Çin askeri ile karşı karşıya olup, Çin sadece Ladakh’ta değil, aynı zamanda Himaçal Pradeş, Uttarancal, Sikkim ve Arunaçal’da da asker konuşlandırdı. Mukabilinde, Hindistan Hint-Tibet Sınır Polisi teşkilatından yaklaşık 2 bin askeri daha takviye amaçlı Çin-Hindistan sınırının ileri noktalarına gönderebilir. Ladakh’ta iki ülke arasındaki gerginlik 5 Mayıs’tan bu yana devam ederken, yetkililer barışı yeniden tesis etmek için temaslarda bulunuyor.
Hindistan ve Çin son bir aydır Ladakh’ın Galwan Vadisi’ndeki tartışmalı fiili egemenlik sınırında çatışma halinde olup, her iki taraf da kontrolü sağlamak için bölgedeki askeri varlığını güçlendirdi. Yeni Delhi statükoyu korumak istediğini söylerken, Çin Hindistan’ın bölgedeki inşaat çalışmalarını durdurmasını istiyor.
Devamı Z Raporu Temmuz 2020 sayısında…