Hindistan genel seçimlerinin kilit gündemi işsizlik ve tarımsal kriz

Hindistan Parlamentosu’nun alt kanadı olarak bilinen 17. Lok Sabha’ya (Halk Meclisi) şekil verecek 2019 Hindistan genel seçimlerinin 11 Nisan ve 19 Mayıs tarihleri arasında yedi aşamada yapılması planlanıyor. Sonuçlar oy sayımlarının yapılacağı 23 Mayıs’ta açıklanacak.
Yaklaşan seçimlerde başta son zamanlarda Pakistan ile yaşanan çatışma, işsizlik, tarımsal kriz ve ulusal güvenlik gibi bazı konuların ön plana çıkması muhtemel.
Enflasyon, istihdam yaratma, kadınların güvenliği ve teröre karşı sıfır tolerans politikası, genç seçmenlerin zihinlerindeki başlıca meseleler olarak ön plana çıkıyor.
Kast sistemine ve dine dayalı siyasi propaganda başta gençler olmak üzere seçmenleri pek etkilemeyecektir. Zira pek çok seçmen, oy tercihlerine yön verecek şeyin kendi bölgelerindeki gelişmişlik seviyesi olacağını söylüyor.
Başta ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisi olmak üzere, muhalefet partilerinin Başbakan Narendra Modi liderliğindeki hükümetin görev süresi boyunca istihdam yaratamadığı yönündeki açıklamaları düşünüldüğünde, işsizliğin bu seçimin kilit gündemi olacağı anlaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde Chennai şehrinde konuşan Kongre Partisi Başkanı Rahul Gandhi, “Herkes Başbakan Modi’nin istihdam yaratma konusunda başarısız olduğuna inanıyor. Hindistan’da artan işsizlik bir felaket haline gelmiş ve halkın beklentileri boşa çıkmıştır,” dedi.
Ancak Hindistan Halk Partisi (BJP) liderliğindeki hükümet, istihdam krizi olduğu yönündeki açıklamaları reddediyor. Başbakan Modi, istihdamın değil, istihdam verilerinin yetersiz olduğunu savunurken, ülkenin resmi istatistik kurumunun yaptığı araştırmalar hükümetin istihdamla ilgili iddiasını desteklemiyor. İstatistiklere göre işsizlik 2017-18 döneminde yüzde 6,1’le son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İşsizlik oranı, önceki Kongre Partisi liderliğindeki Birleşik İlerici İttifak hükümetinin görev süresinde (2011-12) yüzde 2,2 seviyesindeydi.
Araştırma, 2017-18 yıllarında erkeklerde yüzde 18,7 ve kadınlarda yüzde 27,2 olmak üzere kentsel alanlarda genç işsizliğin kırsal alanlardakinden daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
7 Şubat 2019’da başkent Yeni Delhi’de “Genç Hindistan Adhikar” adında bir yürüyüş düzenleyen yaklaşık 30 bin genç, işsizliği protesto ederek haklarını aradılar.

Devamı Derin Ekonomi Nisan 2019 sayısında

Dikkat çekenler...