Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Pakistan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına 15 Mart’ın “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak kutlanmasına ilişkin sunduğu tasarıyı oybirliğiyle kabul etti. Söz konusu karar insan haklarına ve dinlerin çeşitliliğine saygı temelinde, hoşgörü ve dostluğu teşvik edecek bir diyalog oluşturmaya ve Müslümanlara karşı nefret, ayrımcılık ve şiddete son vermeye yönelik küresel çabaların artırılması çağrısında bulunuyor. Konuya ilişkin çekincelerini dile getiren Hindistan, kararın dünyanın çeşitli yerlerinde diğer inanç mensuplarının karşılaştığı benzer tehditleri ve zulmü görmezden gelirken İslam’ı ayrı tuttuğunu savunuyor.
193 üyeli BM Genel Kurulu’na İİT adına Pakistan’ın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Munir Akram tarafından sunulan tasarı, 57 İİT üyesinin tamamı ve başta Rusya ve Çin olmak üzere diğer sekiz ülke tarafından desteklendi. Birçok aşırı sağ grup ve siyasi partinin çıkarları için genel İslam korkusunu istismar ettiğini vurgulayan Akram, İslamofobinin haksız seyahat yasaklarını, nefret söylemlerini, kadınların kıyafetleri yüzünden hedef alınması gibi pek çok durumu kapsayan yeni bir ırkçılık biçimi olduğunu dile getirdi.
Öte yandan, Hindistan’ın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi T. S. Tirumurti, bir fobiye yönelik uluslararası özel bir gün tayin edilmesi kararının diğer tüm dinlere yönelik fobilerin hafife alınmasına yol açabileceğini ifade etti. Tirumurti, “Tek bir dine odaklanmak yerine tüm dinlere karşı bir korku ortamının var olduğunu kabul etmeliyiz” diyerek, BM’nin dünyayı bir aile olarak görmesi ve insanları bir barış ve uyum platformunda bir araya getirmesi gerektiğini vurguladı. Tirumurti, 2019 yılında ilk kez resmiyet kazanarak her yıl 22 Ağustos’ta kutlanan Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemi Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü’nün ayrım yapmaksızın tüm dinleri ve inançları kapsadığını dile getirdi.
Devamı Z Raporu Nisan 2022 sayısında…