Kripto para kapitalizasyonu 2024 sonu itibariyle 3,9 trilyon, günlük işlem hacmi ise 201 milyar dolar civarındadır. Bu olgu, bir yandan finansal ve teknolojik yenilik anlamına gelirken, diğer yandan kara para aklama ve suç geliri üretmede bir liman görevi görüyor. D.Trump’ın yeniden ABD başkanı seçilmesi, kripto para piyasasında olumlu bir beklentiye yol açtı, bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Trump’ın kripto para sektörüne olan desteği, özellikle yeni düzenlemeler ve daha fazla kurumsal yatırımın gelişmesine olanak tanıyacak şekilde değerlendiriliyor. Kayıt dışı gelirler ile suç kaynaklı gelirlerin aklanarak sisteme girmesinde kripto paraların giderek daha çok kullanıldığı raporlara yansıyor. Kripto para birimlerinin sağladığı finansal gizlilik, yasa dışı fonların izlenmesini zorlaştırmakta ve bu durum, kara para aklama faaliyetlerinin artmasına neden oluyor.
Kripto paralara benzer şekilde, elektronik ödeme kuruluşları PayPal, Stripe ve Wise gibi platformlar üzerinden kullanıcılara hızlı ve kolay para transferi olanakları sunuyor. Ancak bu platformlar, zaman zaman kayıt dışı gelirlerin ve kara para aklama faaliyetlerinin bir aracı olarak da kullanılabiliyor. Özellikle küçük tutarlı ve sıkça yapılan işlemler, denetim mekanizmalarından kaçınma stratejileri olarak dikkat çekiyor. Kripto piyasalar ve elektronik ödeme sistemleri, vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı ticaret faaliyetlerinde önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Özellikle, uluslararası para transferlerinde bu sistemlerin kullanılması, izlenebilirlik sorunu yaratıyor.
KRİPTO PARALAR VE BORSALARI
Kripto paralar sıklıkla Darknet üzerindeki illegal pazarlarda kullanılmaktadır. Darknet, internetin görünür kısmından çok daha derin katmanlarında yer alan ve standart internet tarayıcılarıyla erişilemeyen bir ağdır. Bu ağ, kullanıcıların IP adreslerini gizleyerek anonim bir şekilde hareket etmelerine olanak tanır. Genellikle Tor (The Onion Router) gibi anonimlik proxy servisleri aracılığıyla ziyaret edilir. Darknet, hem meşru hem de yasa dışı amaçlar için kullanılabilir. Örneğin, bilgi paylaşımı, ifade özgürlüğü ve totaliter rejimlerin sansüründen kaçmak gibi meşru amaçlarla birlikte, yasa dışı ticaret, yasadışı uyuşturucu satışı gibi yasa dışı faaliyetler için de tercih edilir. Darknet’in kullanımı, güvenlik tehditleri ve suç faaliyetleri ile ilişkilendirilmesi nedeniyle ciddi endişelere yol açıyor.
Devamı Z Raporu Şubat 2025 sayısında…