Küresel ekonomide temel risk enflasyon

Büyüme sınırlı kalsa da küresel görünümün toparlanmaya başladığına dair bazı işaretler var. Özellikle konut ve kredi piyasalarında daha sıkı parasal koşulların etkisi devam ediyor. Ancak küresel faaliyet nispeten esnek olduğunu kanıtlıyor, enflasyon başlangıçta öngörülenden daha hızlı düşüyor. İşgücü piyasalarındaki arz ve talep dengesizlikleri gevşiyor. Öte yandan işsizlik rekor düşük seviyelerde devam ediyor. Enflasyon gevşemeye başladıkça reel gelirler ortaya çıkmaya başladı ve ticaret büyümesi pozitife döndü.

BÜYÜME VE ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE İYİLEŞME

 Küresel GSYİH büyümesinin 2024’te yüzde 3,1 2025’te yüzde 3,2’de olacağı tahmin ediliyor. Yine de genel makroekonomik politikaları çoğu ekonomide kısıtlayıcı kalması bekleniyor. Reel faiz oranları önümüzdeki iki yıl içinde çoğu ülkede kademeli olarak düşmeye başlayacak. G20 ekonomilerindeki yıllık tüketici fiyat enflasyonunun, azalan maliyet baskılarının yardımıyla kademeli olarak gevşeyeceği ve 2024’te yüzde 5,9’dan 2025’te yüzde 3,6’ya düşmesi bekleniyor. 2025’in sonunda, enflasyonun çoğu büyük ekonomide tekrar hedefe dönmesi bekleniyor.

POLİTİKA FAİZLERİNDEKİ DÜŞÜŞLERİ BEKLEYEN RİSK BELİRSİZLİK

 Görünüm genel riskler açısından dengeli hale geliyor. Ancak önemli belirsizlik devam ediyor. Yüksek jeopolitik gerilimler, özellikle Orta Doğu’daki çatışmalar enerji ve finansal piyasaları bozacak, enflasyonu artıracak ve büyümeyi azaltacak risk olmaya devam ediyor. Özellikle hizmet sektöründe maliyet baskıları ve marjlar yüksek kalırsa, enflasyondaki daha fazla düşüş beklenenden daha yavaş olabilir. Böyle bir durum politika faiz oranlarında beklenenden daha yavaş düşüşlere, finansal kırılganlıkların ortaya çıkmasına ve potansiyel olarak işgücü piyasalarında daha keskin bir yavaşlamaya neden olabilir.

Devamı Z Raporu Temmuz 2024 sayısında…

Dikkat çekenler...