Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), son sekiz yılda ilk defa aldığı bir kararla 2014 Temmuz ayından bu yana hızla değer kaybeden petrol fiyatlarını toparlamak amacıyla günlük ham petrol üretiminde indirime gitti.
Ham petrol fiyatlarının süregiden zayıflığı dünya ekonomisine, özellikle petrol ihracatçı ülkelerin ekonomilerine ve küresel yatırımlara büyük zarar verdi. Bu nedenle 2014 yılından bu yana dünya ekonomik büyümesinde yıllık yüzde 0.75 ile 1 arasında kayıp gözlendi. ABD’li danışmanlık şirketi IHS’ye göre, petrol arama faaliyetlerine ayrılan yatırım 2014-2020 döneminde daha önce tahmin edilenden 1.8 trilyon dolar daha az olacak.
Arap Körfezi’ndeki ham petrol üreticisi ülkelerin Temmuz 2014 ile Aralık 2016 arasındaki petrol gelirlerinden kayıplarının 443 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
ABD kaya petrolü sektörü ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretiminden olduğu gibi 200 milyar doları aşan kredi borçları karşısında ciddi temerrüt ve iflas riskleriyle karşı karşıya kaldı.
Rusya ise Ukrayna krizi ardından başlayan ticari yaptırımlar ve düşen petrol fiyatlarının baskısıyla durgunluğa girdi. Rus ekonomisi 2015 yılında yüzde 1.7 daraldı. Buna karşılık, Rusya petrol fiyatlarındaki düşüşe günlük ham petrol üretimini 10 milyondan 11 milyon varile çıkararak zararını gidermeye çalıştı. Rusya, buna ek olarak, dünyanın en büyük enerji ithalatçısı konumundaki Çin’e ilgisini yoğunlaştırarak, Suudi Arabistan’ı geride bırakıp Çin pazarının en büyük ham petrol tedarikçisi konumuna yükseldi.
Suudi Arabistan ise üretim kısıntısına gitmemek ve OPEC’in de kısıntıya gitmesine engel olarak, ham petrol fiyatlarının çökmesine neden olan unsur oldu.
Devamı Derin Ekonomi Ocak 2017 sayısında …