Aralık başından bu yana olağanüstü bir şekilde yükselen ham petrol fiyatları önceki seviyelerini yeniden gördü. Öyle ki, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve örgüt dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun mevcut üretim kesintilerini Nisan ayı sonuna kadar uzatma kararı sonrasında, Aralık başında 40 dolar olan Brent petrolün varil fiyatı 8 Mart 2021’de 69,26 dolara yükseldi. Petrol fiyatlarının bu yıl ve önümüzdeki yıl ne kadar yükseleceği ise merak konusu.
Petrolün bir sonraki süper döngüye, yani uzun süreli bir artış göstererek bu yıl veya önümüzdeki yıl varil başına 80, hatta 100 dolara kadar yükselme eğiliminde olduğuna dair kanıtlar var.
Küresel ekonomik teşvik paketleri, koronavirüs aşılarının dünya çapında piyasaya sürülmesi sonucunda küresel ekonominin normal faaliyetlerine geri dönmesi, hızla azalan küresel petrol envanterleri, OPEC+ üyelerinin neredeyse tamamının üretim kesintilerini kabul etmesi, Çin ve Hindistan’ın aşırı petrol talebi, küresel petrol endüstrisinin yatırımları ve ABD kaya petrolü endüstrisinin azalan üretimi bu yıl ve önümüzdeki yıllarda petrol fiyatlarını desteklemeye devam edecek.
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan piyasaların öncülüğünde 2021’de yüzde 5,4 ve 2022’de yüzde 3,7 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.
IMF’ye göre, benzeri görülmemiş bir kriz olan koronavirüs salgını, küresel ekonominin 2020’de yüzde 4,4 daralmasına neden oldu. Bu rakam 1929’daki Büyük Buhran’dan bu yana en kötü düşüşe işaret ederken, o döneme kıyasla 114 milyon daha fazla insanı aşırı yoksulluğa sürükledi.
Devamı Z Raporu Nisan 2021 sayısında…