Hindistan’ın kutsal şehri Ayodhya’da Ram tapınağı inşasına yönelik yargı süreci tamamlandı. Hindu tapınağının inşası için Hint hükümetinin üç ay içinde bir ortaklık kurmasını isteyen Yargıtay, tapınak arazisinin Hint hükümetine ait olacağını ve daha sonra kurulacak ortaklığa devredileceğini söyledi.
Yargıtay, 2.77 dönümlük tartışmalı arazinin tamamını tapınağın inşası için tahsis etme kararı alırken, Ayodhya’da beş dönümlük başka bir arazinin de bir cami inşası için Sünni Vakıf Kurulu’na tahsis edilmesi hükmüne vardı.
1528 yılında Babürlüler devrinde Babür generali Mir Baki’nin burada bir Hindu tapınağını yıktığı ve yerine Babri Camii’ni yaptırdığı söyleniyor. 6 Aralık 1992’de, önde gelen Hindu ve BJP (Hindistan Halk Partisi) liderlerinin katılımıyla çok sayıda Hindu aktivist grup burada bir gösteri düzenlendi. Gösteri şiddetlenmesiyle Hindu aktivistler Babri Camii’ni yıktı.
Yargıtay, tartışmalı arazinin kontrolünü Başbakan Narendra Modi hükümetine verdi. Hükümet daha sonra tapınağın inşası için bir ortaklık kuracak. Yargıtay kararının Hindistan’ın siyasi ve sosyal yapısı üzerinde uzun süreli yansımaları olması muhtemeldir.
Yargıtay’ın Ayodhya tapınağı kararının, yalnızca Uttar Pradeş eyaletinde değil, ülkenin tamamında siyasi yansımaları oldu. Bu karar ülkenin siyasi gidişatını ve durumunu değiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni siyasi denklemlerin temelini de oluşturacak. Öyle ki, mahkeme kararı ve sonrasında tapınağın inşası, BJP’nin siyasi güvenilirliğini ve popülaritesini artırmasına katkı sağlayacaktır. BJP liderlerinin Hindular için oldukça hassas bir konu olan Ram tapınağı inşasını halkın duygularını manipüle ederek siyasi avantaj sağlamak için kullanması muhtemeldir. Hindu tanrısı Ram’ın doğum yeri olduğuna inanılan tartışmalı bölgede bir Hindu tapınağının inşa edilmesi Hindu milliyetçilerin yıllardır gündemde tuttuğu bir konu.
Devamı Z Raporu Aralık 2019 sayısında…