Korona virüs salgını sonrasında, ABD kaya petrolü üretimindeki sert düşüş, küresel karantinanın kademeli olarak gevşetilmesi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye olan ve olmayan petrol üreticisi ülkelerin (OPEC+) başını çektiği üretim kesintilerinin uygulanması ve Çin’in hızlı bir şekilde toparlanmasıyla birlikte yeni bir petrol fiyatı ve küresel petrol talebi döngüsü ortaya çıkacaktır.
Söz konusu döngü aynı zamanda salgın sonrasında küresel petrol piyasasının nasıl olacağı ve küresel ekonomi, OPEC, Suudi Arabistan, Rusya, ABD, ABD kaya petrolü endüstrisi, Çin ve küresel petrol endüstrisi gibi büyük oyuncuların çatışan çıkarlarının ne olacağı sorusunu gündeme getiriyor.
Bununla birlikte, korona virüs salgını hem küresel ekonomi hem de küresel petrol piyasası üzerindeki yıkıcı etkisiyle petrolün ve küresel ekonominin birbirine bağlı olduğunu ve birini yok etmenin otomatik olarak diğerini de yok etmek anlamına geldiğini net bir şekilde göstermiştir.
Küresel yatırımlar, petrol endüstrisi ve petrol üreten ülkelerin ekonomileri gibi küresel ekonomiyi oluşturan temel bileşenlerin hepsi zayıflayacağından, küresel ekonomi düşük petrol fiyatlarını kaldıramayacaktır. Düşük petrol fiyatlarının üretim maliyetlerini düşürebileceği ve böylece küresel ekonominin büyümesine katkı sağlayabileceği doğru olsa da, bu dünya çapındaki şirketleri masraflarını kısmaya, varlıklarını satmaya ve binlerce hatta milyonlarca kişiyi işten çıkarmaya zorlayan küresel yatırımın azalmasıyla büyük ölçüde dengelendiği için kısa vadeli bir avantaj olacaktır.