Rusya-Ukrayna savaşı, insani trajedilerin yanı sıra ekonomik olarak da pek çok krizi tetikledi. Rusya’dan çekilen uluslararası şirketlerin geride bıraktığı milyarlarca dolarlık varlıkların akıbetinin ne olacağı konusu önemli bir hukuk sorunu. Rusya’nın el koydukları, buna karşın Rusya’nın el konulan başka ülkelerdeki varlıkları en çok sigorta şirketlerini düşündürüyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekâtı ikinci ayına girdi. Her şeyden önce bu savaş ölüm demek, insanların yakınlarını kaybetmesi, evinden yurdundan olması, sevdiklerinden ayrılması demek. Büyük bir insanlık trajedisi olan savaşın biran önce son bulmasını temenni ediyorum. Muhatabı olan ülkeler sınırlı kalmayan kavga, belki de adı konulmamış bir üçüncü dünya savaşı. Silah ve savunma kabiliyetleri bakımından iki ülke kozlarını paylaşıyor gibi görünse de cephe gerisindeki gruplaşmalar, çok uluslu bir mücadeleye dönüşmüş durumda. ABD ve Avrupa’nın dışarıdan desteklemeyi tercih ettiği Ukrayna; cephede tek başına kaldı ve batının desteğiyle ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Askeri ve siyasi mücadeleye sahne olan savaş; ekonomik olarak çok boyutlu bir krize neden oldu. Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların listesi iyice kabardı. Uluslararası şirketlerin yaptırımlar kapsamında Rusya’dan çekilmesi, tarafların karşılıklı olarak birbirinin mal varlıklarına el koyması sigorta şirketlerini kara kara düşündürüyor.
Rusya ve Ukrayna’da faaliyet gösteren yaklaşık 5 bin uluslararası şirketten bin 100’ü bölgeden çekilme kararı aldı. Rusya’dan ayrılan şirketler sigorta yoluyla kayıplarını telafi edebilir mi? Reasüranslar ve uluslararası tahkim merkezleri; milyarlarca doları kaybetmekle karşı karşıya kalan şirketlerin zararlarını azaltabilir mi? Bu soruların cevabı net değil maalesef. Savaşın sigorta şirketlerine yüklediği maliyet 1 milyar doları aştı. 10 milyar doları aşması beklenen buradaki kayıpların standart bir sigorta poliçesi garantisiyle telafi edilmesi zor görünüyor.
Devamı Z Raporu Nisan 2022 sayısında…