Türkiye Yüzyılının stratejik hamlesi: BRICS

1999 yılında Samuel Huntington’ın -orijinaliyle, uni-multipolar- Türkçe’ye çevrimi ile tekli-çok kutuplu diye ifade edebileceğimiz ABD’nin tek süper egemen güç olduğu ve etrafında küçük aktörleri topladığı bir dünya resminden bahsederken anlatmak istediği tartışmasız bir ABD merkezli dünya idi.

ABD Huntington’un ön gördüğü dünya düzenini 25 yıldır idame ettiriyor. Ancak süre gelen zaman içerisinde belki yakın zaman için ön görmediği yeni bir oluşum meydana çıktı dersek yanılmayız; BRICS. Ajanslara düşen haberlere göre ve Rusya resmi kanallarından yapılan açıklamalara bakılırsa Türkiye BRICS üyeliği için sürece girmiş durumda

KISACA BRICS NEDİR?

BRIC(s) kısaltması – Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin – Goldman Sachs’ta ekonomist olan Jim O’Neill tarafından popüler dilimize kazandırılmıştır. Yazar makalesinde bu ülkeler grubunun yaşayacağı olağanüstü ekonomik büyümeyi ve bu gelecekteki eğilimlerin uluslararası politik ekonomi üzerindeki etkilerini analiz etmiştir.

SAYILARLA BRICS

BRICS’in ilk beş üyesinin 2023 yılında toplam 27,6 trilyon dolar GSYH ile küresel toplamın yüzde 26,3’ünü, GSYH 30.8 trilyon dolara yükselerek yüzde 29.3’ü, 4,3 milyar nüfus ile dünya nüfusunun yarısından fazlasını temsil etmesi beklenmektedir.

Enerji kaynakları açısından bakılırsa, dünya petrol üretiminin yüzde 43’ü BRICS, geri kalan tüm dünya yüzde 57 olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine BRICS tüm dünya ihracatının yüzde 25’ni yapmaktadır. BRICS üye ülkesi Çin dünyanın en büyük ihracatçısıdır; yüzde 14,5.

Büyüklüğü tam anlamak adına dünyanın en büyük ihracatçılarına bakacak olursak; ABD (yüzde 8,3), Almanya (yüzde 6,6), Hollanda (yüzde 3,9) ve Japonya (yüzde 3,0) yer almaktadır.

Devamı Z Raporu Ekim 2024 sayısında…

 

Dikkat çekenler...