Yeni bir dünya düzeninin zamanı geldi mi?

İki yüzyıldan fazla bir süre önce, Napolyon Bonapart bilgece bir söz söylemişti: “Çin uyuyan bir dev, uyumasına izin verin çünkü uyandığında bütün dünyayı yerinden oynatacaktır.” Şimdi bu dev, vazgeçilmez süper gücü tahtından indirerek yeni bir dünya düzeni kurma arzusunda.

Koronavirüs salgını, yeni dünya düzeni yarışını şiddetlendirdi. Öyle ki, ABD, Çin’in koronavirüsün yayılması konusunda dünyayı kasıtlı olarak yanılttığı ve ABD’nin virüsün ülke içinde yayılmasını önleme çabalarını engellediği iddiasıyla olanca şiddetiyle Çin’i paylamaya devam ediyor. Hatta ABD Kongresi’ne Çin’in yönetim egemenliği dokunulmazlığını kaldırmaya ve işini kaybeden kişilere ve iflas eden şirketlere Çin’e karşı tazminat davası açmasına imkan tanıyacak bir yasa çıkarması yönünde çağrılar yapılıyor. Ancak, Çin bu tür temelsiz iddialara aldırış etmeyecek ve kendisini salgından sorumlu tutmak için yapılan her türlü hamleye karşı misilleme yapacaktır.

ABD’nin derdi Çin’in salgını kendisinden çok daha önce atlatmış olması ve yıl sonuna kadar tam ekonomik toparlanma yolunda olmasıdır. Salgın döneminde Çin’in ham petrol talebinin yüzde 40 azaldığı ve ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 6’dan fazla daraldığı yönündeki tahminler göz önüne alındığında bu gelişme daha büyük bir önem arz ediyor.

Öte yandan, ABD GSYİH’sinin bu yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında daralması bekleniyor. Salgın ABD’de şimdiye kadar 113 binden fazla cana, on milyonlarca iş kaybına ve trilyonlarca dolarlık üretim, gelir ve servet kaybına mal oldu. Dahası, karantinanın kapsamı konusundaki kafa karışıklığı, yalan ifadeler ve kararsızlık Trump yönetiminin salgınla mücadelesine gölge düşürdü. Bunun mukabilinde Çin’in salgını durdurmak için tam zamanında aldığı güçlü önlemler var.

Devamı Z Raporu Temmuz 2020 sayısında

Dikkat çekenler...