Dünyada alternatif finansman çeşitliliğinin son yıllarda hızla arttığını görmekteyiz. Melek yatırımcı, risk sermayesi gibi alternatif finansman çeşitleri yanında son yıllarda kitle fonlaması gibi iletişim teknolojilerindeki gelişmeye uyarlanmış yeni finans tekniklerinin önem kazanmaya başladığını görmekteyiz.
Aslında kitlesel fonlama geçmişteki bazı finansman uygulamalarıyla benzeşiyor.
İlk uygulamalarını Jonathan Swift’in 1700’lü yıllarda İrlanda kırsalında yaşayan düşük gelirli ailelere teminatsız küçük ölçekli kredi verme örneğiyle görmekteyiz.
Yine 1976 yılında ortaya çıkan Bangladeş’li Muhammed Yunus’un mikro kredi uygulaması kitle fonlaması ile benzeşiyor. Muhammed Yunus’un hareketi bugün 8 milyon müşteriye ulaşan Grameen Bank’a dönüşmüştür.
Kitle Fonlaması kavramı olarak 1997 yılında müzik topluluğu Marillion’un ABD turnesini finanse etmek amacıyla internet üzerinden topladıkları 66.000 dolar fonla başlatılmıştır.
Kitle fonlamasının yasal mevzuatı ABD’de 2012 yılında çıkartılmıştır. Türkiye’de ise ilgili yasa Aralık 2017 tarihinde çıkmış, uygulama yönetmeliği ise 03. 10. 2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Peki, kitlesel fonlama nedir?
Kitlesel fonlama bir projenin, bir iş fikrinin kurulma aşamasında internet ortamında ilgili platformlar vasıtasıyla tanıtılarak toplumun geniş kesimlerine sunulması ve bu iş fikrine fon sağlanma faaliyetidir.
Fon desteği proje türüne göre farklı şekillerde olabilmektedir.
Devamı Z Raporu Aralık 2019 sayısında…